REAKCIJE

Bakira Hasečić za "Avaz": Zatražili smo odgovore kako se moglo desiti da Mitrašinović pobjegne

Očekujemo da se sve istraži jer on ovo sam nije mogao izvesti, ističe Hasečić

Hasečić: U ovom slučaju smatramo krivim sudsko vijeće. Avaz

Piše: A. Bajramović

25.10.2022

Udruženje "Žena – žrtva rata" zatražilo je odgovor od Tužilaštva BiH i postupajućeg tužioca u predmetu "Štrpci" kako se moglo desiti da Miodrag Mitrašinović, jedan od osuđenih zbog otmice i ubistva 20 civila iz voza Beograd – Bar 27. februara 1993. godine, pobjegne iz BiH. Prema riječima predsjednice Udruženja Bakire Hasečić, iako zvanično nije upućeno, isto pitanje se odnosi i na Sud BiH i sudsko vijeće u ovom predmetu.

- Mitrašinović je u srijedu bio u Višegradu, u četvrtak je upućen za Foču da navodno operiše bruh. Mi više ništa ne znamo, a odgovore očekujemo od Suda i Tužilaštva BiH – kaže Hasečić.


Kako je "Avaz" danas objavio, petorica optuženih za otmicu putnika iz voza u Štrpcima uhapšeni su u četvrtak, dan prije izricanja presude. Uhapšeni su svi osim Mitrašinovića, koji je bio na liječenju. Sud BiH u petak je Novaka i Obrada Polugu, Petka Inđića, Radojicu Ristića i Miodraga Mitrašinovića osudio na po 13 godina zatvora, ali nakon izricanja presude sudska policija Mitrašinovića nije pronašla ni u bolnici, ni na adresi stanovanja, pa se očekuje raspisivanje potjernice.

- U ovom slučaju smatramo krivim sudsko vijeće, jer ako je za ostale odredilo mjeru pritvora zašto nije izdalo naredbu da se i Mitrašinović obezbijedi u bolnici gdje je bio na liječenju. Trebali su samo slijediti proceduru propisanu Krivičnim zakonom. Očekujemo da se sve istraži jer on ovo sam nije mogao izvesti – ističe Hasečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.