U 74. GODINI

U Brčko Distriktu preminuo profesor Kemal Halilović

Dženaza će se klanjati u četvrtak, poslije ikindije-namaza u 14:20 sati ispred džamije na Ivicama a ukop će se obaviti na gradskom mezarju na Merajama

Popularni profesor Kemo bio je omiljen brojnim generacijama. Facebook

H. J. I.

31.10.2022

Legendarni brčanski profesor matematike, Kemal Halilović, preminuo je danas u Brčko Distriktu u 74. godini.

Dženaza će se klanjati u četvrtak, poslije ikindije-namaza u 14:20 sati ispred džamije na Ivicama a ukop će se obaviti na gradskom mezarju na Merajama u Brčko Distriktu.

Popularni profesor Kemo bio je omiljen brojnim generacijama brčanskih gimnazijalaca, iako je mnogima ostao u sjećanju kao strog. Bio je jedan od posljednjih predstavnika "stare garde" profesora, onih koji su u školu ulazili kao u hram obrazovanja.


Poznat po uzrečicama

Ništa manje poštovanja nije zahtijevao ni od svojih učenika.

Bio je jedan od pionira upotrebe modernih tehnologija u nastavi, svojim učenicima omogućio je da brojnim vježbama i zadacima pristupe sa svojih računara još prije više od 15 godina. Okušao se i kao programer, te mnoge generacije naučio osnovama upotrebe tehnologija koje su danas dio svakodnevice.

Osim po svom znanju i vaspitnim metodama, ostat će upamćen i po brojnim uzrečicama.

Često je znao reći: "Nisam ja izmislio matematiku." Ipak, ukoliko pitate njegove učenike, oni neće biti baš sigurni u to.

Objašnjenja je počinjao sa "Evo o čemu se tu raducka", a svi kojima je predavao i danas znaju da je "jednačina samo trenutak u životu jedne funkcije, a nejednačina epizoda".


Voljeli su ga čak i oni učenici koji su radili zadatke "za pomogača perača čaša", a takve je znao utješiti konstatacijom da su dijeljenje i oduzimanje ljudi izmislili samo da bi mučili djecu.

Niko nije znao dočarati kako je teško vaditi korijenje kao Kemo.

Podsjećanje na "Jesam ja vama pričao kako… Nisam? Naslonite se!" i danas mnogim brčanskim generacijama izmami osmijeh. Najvažnije, svoje učenike je naučio kako se briše tabla i da se i vruća pita može jesti – samo ako se ćopka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.