UGLEDNI NOVINAR

Ivica Puljić uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a: Jedino je važna misija Althea, sve ostalo su tračevi i gluposti

Apsolutno je suludo govoriti o Šmitu, niti će to imati odjeka na Vijeću sigurnosti, istakao je Puljić

Ivica Puljić. Printscreen

H. J. I.

2.11.2022

Vijeće sigurnosti UN-a večeras u 21 sat raspravljat će o situaciji u Bosni i Hercegovini. Na dnevnom redu je i najvažnije pitanje, Rezolucija o produženju EUFOR-ove misije Althea u našoj zemlji.

No, upravo je najvažnije pitanje ostalo u sjeni priče o tome ko, u ime BiH, treba govoriti na sjednici Vijeća. Ivica Puljić, bh. novinar sa adresom u Vašingtonu, objašnjava da je prvobitno planirano da Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN-u, održi govor, no onda su stigle informacije da će to putem videolinka učiniti Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH - jer Alkalaj nije imao ni odobrenje Predsjedništva BiH.

Kritike na račun Šmita

- Međutim, dopisi za govor ministrice su mogli biti poslani tek poslije devet sati, jer tada počinje raditi UN. Predsjedavajuća Vijeća je Gana, ali takva odluka ne zavisi od same Gane, već od kompletnog Vijeća. Iz bh. Misije su poslali dopis Gani, iz Gane svim članicama Vijeća - njih 15, kako bi odobrili javljanje iz Sarajeva. U međuvremenu, stigla je informacija da obraćanje videolinkom nije moguće, tako da je ostalo da će govornik biti Alkalaj, ističe Puljić. 

Objašnjava da su se pojavile i peripetije oko samog Alkalajevog govora i njegovih kritika na račun Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika u BiH, što je izazvalo zbrku u našoj zemlji. Podsjeća da smo sličnoj situaciji svjedočili i prije pola godine.

Jedino važna misija Althea

- Potpuno je u drugi plan pala zapravo najvažnija stvar, Rezolucija o produženju misije EUFOR  Althea u Bosni i Hercegovini. Jedino je to važno, a ovo ostalo je prazna priča. Suludo. Godinu se lobira da misija ostane, Amerikanci, Britanci  i sada to niko od naših ne spominje, kao da nije ni važno. Međutim, upravo je to jedino važno, a ovo ostalo sve spada u domen trača i gluposti. To je katastrofa, ali to smo mi, to je BiH. Apsolutno je suludo govoriti o Šmitu, niti će to imati odjeka na Vijeću sigurnosti. To će se zaboraviti za pola sata, a jedino što ostaje je Rezolucija - kaže Puljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.