UGLEDNI BH. NOVINAR

Draganu Bursaću upućene gnusne prijetnje

Iako je često na meti prijetnji raznih ekstremista iz regiona, Bursać kaže da se osjećao zgroženo, dodajući da s obzirom da su poruke napisane ekavicom moguće je da se radi o osobi iz Srbije

Bursać: Prvi put prijetnje dobija na privatni profil na Instagramu. Instagram / Screenshot

E. Ć.

3.11.2022

Uglednom bh. novinaru i kolumnisti Draganu Bursaću upućene su gnusne prijetnje putem Instagrama, koje je on, kako je kazao za CDM, prijavio MUP-u u Banjoj Luci. 

Iako je često na meti prijetnji raznih ekstremista iz regiona, Bursać kaže da se osjećao zgroženo, dodajući da s obzirom da su poruke napisane ekavicom moguće je da se radi o osobi iz Srbije. Kaže da je prvi put da su mu prijetnje upućene preko Instagrama, ističući da je to njegov privatni profil koji sadrži fotografije sa porodicom.

- Prvi put stigle su mi prijetnje na Instagramu na kom imam privatne fotografije, sa porodicom, sa ljetovanja i slično. U subotu kasno uvečer dobio sam prvu poruku na Instagramu od Nikole Petkovića. Radi se o osobi koja je poruke pisala ekavicom. 

Naredni dan uslijedio je nastavak, u nedjelju navečer, taj korisnik mi je napisao da mi potvrđuje da je "ovo zvanična prijetnja od nas". Poruku je napisao u množini što sugeriše da je vjerovatno više ljudi stajalo iza ovoga. Odgovorio sam da će biti procesuirani i da će adresa biti evidentirana - rekao je Bursać za CDM i dodao da je profil nakon toga uklonjen.


Poruke koje je dobio Bursać na Instagramu. Screenshot

Istakao je kako se izvjesni Petković nije referisao na neki konkretno njegov tekst.

- Međutim u jednom trenutku napisao da je da odem "do Srpske crkve da se pomolim" aludirajući na to što ja SPC zovem crkva Srbije. Tako da vjerovatno su prijetnje zbog tekstova koji su pisani i za CdM, a osoba je, mislim to je moja pretpostavka, neki neočetnik a pošto priča ekavski vjerovatno iz Srbije - dodao je Bursać.

Bursać je istakao kako se ne osjeća prijatno zbog ovih prijetnji, jer u ponedjeljak ima zakazanu promociju knjige u Novom Sadu, u Srbiji, a moguće je da je ova osoba koja mu je prijetila negdje iz Srbije.

- Oni prate sve. Ja moram zbog svojih čitatelja staviti najavu za događaj gdje gostujem, šta njih sprečava da dođu. Nije prijatno - poručio je Bursać. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.