REAKCIJE

Šmit za "Avaz" nakon govora Alkalaja: Vrijeme za sračunato političko manipuliranje je završeno

Sada je vrijeme da se uradi konkretan posao koji građani BiH očekuju, naveo je visoki predstavnik Kristijan Šmit

Šmit: Pozdravljam produženje misije Althea. Armin Durgut / Pixsell

Piše: H. J. I.

3.11.2022

U Njujorku je jučer održana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se pored produženja misije EUFOR Althea u BiH raspravljalo i o izvještaju visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt)

Ambasador naše zemlje u Vijeću sigurnosti Sven Alkalaj, oštro je kritizirao Šmita. Optužio ga je da se prilikom donošenja odluka konzultovao sa zvaničnicima Republike Hrvatske i da je prekršio Ustav BiH. 

- Stvorio je princip da građani nisu jednaki prema zakonu. Krši Ustav BiH i Međunarodne akte. Spomenut ću činjenicu vezanu za pravila da svi građani neće imati jednaka prava da učestvuju u izbornom procesu. Visoki predstavnik je zadržao kvotu iz 1991. godine i tako pomogao Hrvatima - rekao je Alkalaj.


U reakciji iz OHR-a ističu za portal "Avaza" da visoki predstavnik Šmit pozdravlja produženje EUFOR-ove misije ALTHEA, te ponavlja stav iznesen u njegovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a da je EUFOR-ova misija ALTHEA i dalje suštinski faktor u osiguranju sigurnosti i stabilnosti u BiH.

Sa konačnom potvrdom izbornih rezultata od strane Centralne izborne komisije BiH, visoki predstavnik sada od svih stranaka u BiH očekuje da ubrzano krenu s formiranjem vlasti koje će se pozabaviti ključnim izazovima, uključujući i uklanjanje diskriminacije iz izbornog sistema u skladu s odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te poboljšanje integriteta izbornog procesa.

- Predizborna kampanja je završena. Vrijeme za sračunato političko manipuliranje, što smo, nažalost, vidjeli i tokom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a je završeno. Sada je vrijeme da se uradi konkretan posao koji građani BiH očekuju: ispunjavanje uslova za integraciju u EU, podsticanje ekonomskog razvoja, ublažavanje posljedica inflacije i zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje - rekao je visoki predstavnik za portal "Avaza". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.