ZASJEDALA RADNA GRUPA

Novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH birat će sudiju Ustavnog suda BiH

Novi saziv može za četiri dana izvršiti intervjue i izabrati jednog kandidata, kojeg će predložiti, smatra Rešidat

Radna grupa za izbor sudija Ustavnog suda BiH: Upražnjeno jedno mjesto. Fena

A. Č. / Fena

11.11.2022

Radna grupa za izbor sudija Ustavnog suda BiH danas je na sastanku ustanovila da će novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH izabrati sudiju Ustavnog suda BiH.

U Ustavnom sudu BiH trenutno je upražnjeno jedno mjesto među članovima koji se biraju iz Federacije BiH, odnosno iz kvote federalnih sudija, a razlog je odlazak u penziju sudije Mate Tadića.

- Dogovoreno je da aktivnosti sa prijavljenim sudijama, razgovore i formiranje liste, te imenovanje uradi novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH - kazao je Samer Rešidat, član Radne grupe.

Kaže da je potrebno da novi saziv obavi intervjue s kandidatima koji su se prijavili za poziciju sudije Ustavnog suda BiH.

- Novi saziv ne može poništiti konkurs. Bilo je prijedloga da se naprave intervjui i da se naprave liste. Lično sam bio protiv toga jer smatram da u tom slučaju bismo mogli otvoriti vrata novom sazivu da poništi konkurs, odnosno da se sve vrati na početak. U tom slučaju ne bismo imali člana Ustavnog suda još četiri - pet mjeseci - rekao je.

Smatra da novi saziv može za četiri dana izvršiti intervjue i izabrati jednog kandidata, kojeg će predložiti.

Za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije prijavili su se Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.