PRVI PUT

U Sarajevu predstavljen izvještaj o Indeksu rodne ravnopravnosti

Bosanskohercegovački Indeks rodne ravnopravnosti trenutno daje potpune informacije u dva domena, i to u domenu znanje i moć, rekla je Filipović-Hadžiabdić

Sa održanog događaja. ANADOLIJA

A. O.

15.11.2022

U Sarajevu je danas predstavljen izvještaj "Na putu ka Indeksu rodne ravnopravnosti, Bosna i Hercegovina 2022.".

Izradile su ga Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Agencija za statistiku BiH i UN Women u BiH u sklopu projekta "EU Podrška za rodnu ravnopravnost" koji finansira Evropska unija, a u saradnji s Evropskim institutom za rodnu ravnopravnost (EIGE).

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić izjavila je da se danas BiH pridružuje evropskoj praksi izračunavanja indeksa rodne ravnopravnosti.


Ažuran način

- Bosanskohercegovački Indeks rodne ravnopravnosti trenutno daje potpune informacije u dva domena, i to u domenu znanje i moć, a djelimično informacije za domene rad i zdravlje - kazala je ona.

Navela je da EU indeks ima šest domena. 

- Međutim, zbog nedostataka relevantnih izvora, istraživanja, podataka razvrstanih prema spolovima nije bilo moguće izračunati svih šest indeksnih domena u BiH. Danas po prvi put u BiH imamo instrument koji nam omogućava da statistički legitiman, objektivan i ažuran način uporedimo stanje spolova u BiH sa stanjem u 27 država EU i zemljama u regionu po Eurostat metodologiji - izjavila je. 

Pomenula je da je očekivano, BiH u poređenju s EU ima manji ili u nekim domenama veći zaostatak u svim domenama i poddomenama.

- Kada je u pitanju poređenje sa zemljama u susjedstvu, zemljama Zapadnog Balkana, BiH ima u domenu moć najveći broj indeksnih poena na Zapadnom Balkanu - rekla je.



Pomoć vlasti

- BiH i u poddomeni pristup zdravstvu ima više indeksnih poena od većine zemalja Zapadnog Balkana, a tu se mjeri procenat stanovništva sa ispunjenim potrebama za ljekarskim pregledom - izjavila je Filipović-Hadžiabdić.

Ingrid Mekdonald (Macdonald), rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, je objasnila da je izrada ovog indeksa omogućava da se dođe do tačnih podataka koji će biti na raspolaganju i ljudima i vlastima i biće im od velike pomoći u njihovom kretanju prema članstvu u EU i postizanju statusa kandidata za članstvo u EU.

- Rodna ravnopravnost nije samo elementarno ljudsko pravo nego je to nešto što omogućava mirno i napredno okruženje koje će se uklopiti u šire okruženje u kojem se nalazi BiH. Kao što znamo, BiH gubi svoj veliki potencijal time što gubi veliki broj ljudi iz radno-aktivne populacije koji napuštaju zemlju. Ukoliko se dobije indeks rodne ravnopravnosti to će pomoći političarima i vlastima da grade svoje politike kojima će smanjiti odliv radno aktivnog potencijala i koji će predstavljati podršku za daljnje aktivnosti u tom domenu - kazala je Mekdonald.

Mekdonald se dotakla i teme rezultata Općih izbora u BiH. Izjavila je da je smanjen broj žena zastupljenih u organima vlasti u odnosu na prethodne izbore, zbog čega je apelovala na što veću zastupljenost žena u izvršnim organima vlasti i učešću u vlasti.


Prostor za poboljšanja

- Za nas u EU izrada izvještaja, odnosno indeksa rodne ravnopravnosti je od fundamentalnog značaja zato što rodna ravnopravnost predstavlja jednu od fundamentalnih ljudskih prava EU - izjavila je Aurelie Valtat, šefica Sekcije za evropsku integraciju, politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH.

Prema njenim riječima, indeks je element koji omogućava poređenje BiH s drugim zemljama, navodeći da niko nije savršen, ali cilj je kretati se ka što boljem rezultatu i što većoj ravnopravnosti. Rekla je da EU pruža političku podršku i finansijsku pomoć navodeći da je od 2014. godine investirano sedam miliona eura u čemu su sarađivali s ministarstvima, agencijama UN-a i raznim organizacijama civilnog društva.

Maruša Gortnar, voditeljica operacija pri Evropskom institutu za rodnu ravnopravnost (EIGE), rekla je da se BiH sada pridružila Albaniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Prema njenim riječima, u pitanju je rezultat desetogodišnjeg rada.

- Uvijek postoji prostor za poboljšanja i za unapređenje, u periodu koji je pred nama treba se više skoncentrisati i postići bolje rezultate u prikupljanju podataka kako bi sljedeći indeks, odnosno izvještaj o indeksu obuhvatio sve domene i kako bi se moglo uraditi poređenje s ostalim zemljama i prethodnim rezultatima BiH - rekla je Gortnar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.