U SARAJEVU

Danas sastanak radnih grupa "osmorke" i HDZ-a

Stranke okupljene oko "osmorke" usasglasile su tekst programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma koji sadrži desetine vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica

Sa ranijeg sastanka lidera stranaka u Mostaru. Avaz

E. Ć. / Fena

16.11.2022

Sastanak na kojem će osam političkih stranaka ponuditi njihov usuglašeni dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH (HDZ) bit će održan danas u Sarajevu.

Kolokvijalno nazvane osmorka, stranke članice ove grupacije su ranije potpisale sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti te su na jučerašnjem sastanku usuglasile tekst programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma, a nakon toga saopćile da će sporazum ponuditi i drugim strankama, potencijalnim koalicionim partnerima, prvenstveno HDZ-u.

Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države, rečeno je između ostalog nakon jučerašnjeg sastanka osmorke.

Podsjetimo, grupaciju stranaka osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu te Narodni evropski savez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.