TRGOVINA LJUDIMA

Konferencija u Sarajevu danas okuplja policijske službenike iz deset zemalja

Trend u trgovini ljudima u Kantona Sarajevo je uglavnom i dalje opterećen eksploatacijom djece, kroz prosjačenje, rekao je Katica

Trgovina ljudima. ILUSTRACIJA / AP Photo / Emrah Gurel

Piše: A. Bajramović

18.11.2022

Međunarodna policijska asocijacija (IPA) u BiH, u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS, Gradom Sarajevo i Globalnom inicijativom za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC) organizira međunarodnu konferenciju posvećenu trgovini ljudima, koja se od 18. do 20. novembra održava u Sarajevu. 

Na ovaj način IPA je omogućila da BiH po prvi put bude domaćin jednog ovakvog događaja i tako utječe na postavljanje standarda u ovoj oblasti.


Milioni žrtava u svijetu

- Prema procjenama UN-a svake godine u svijetu se trguje sa dva do četiri milijuna ljudi, ali po statistikama Međunarodne organizacije rada oko 26 miliona ljudi u svijetu izloženo je trgovini u svrhu radne eksploatacije. Međunarodna organizacija rada procjenjuje da je oko milion djece žrtve seksualnog iskorištavanja širom svijeta – kaže Anesa Agović, koordinatorica GI-TOC za BiH.

Dodaje da je pandemija koronavirusa, posebno kroz prisilni rad i online eksploataciju, dodatno usložnila ovaj problem, jer su ograničenja na granicama ometala prekograničnu trgovinu ljudima, ali je došlo do rasta seksualne eksploatacije na internetu, s više mogućnosti za vrbovanje žrtava i skrivanje ilegalnih sadržaja.

- Bosna i Hercegovina je i dalje zemlja porijekla, tranzita i krajnje destinacije za žrtve trgovine ljudima. Nedavno smo imali jedan slučaj. Osuđena Ukrajinka Natalija Načinkin, koja je optužena za navođenje na prostituciju mladih Ruskinja i Ukrajinki na području BiH, sporazumno je priznala krivicu – ističe Agović.

Broj žrtava trgovine ljudima, kroz seksualnu, radnu ili drugi oblik eksploatacije, u zvaničnim statistikama nije precizan, jer je trend neprijavljivanja ovakvih slučajeva i dalje veliki. Agović naglašava da je BiH suočena i sa problemom trgovine ljudima među migrantima i drugim stranim državljanima.


Eksploatacija djece u Sarajevu

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katice, osobe koje se bave trgovinom ljudima su u većini slučajeva državljani BiH ili imaju dvojno državljanstvo susjednih država, ali se u posljednje vrijeme javljaju i slučajevi u kojima su u trgovinu ljudima uključeni i strani državljani.

- Trend u trgovini ljudima u Kantona Sarajevo je uglavnom i dalje opterećen eksploatacijom djece, kroz prosjačenje. Naše unutarnje analize su pokazale da ima dovoljno prostora za plansku i kontinuiranu saradnju nevladinog sa vladinim sektorom, da tu sinergiju možemo iskoristiti za ublažavanje mnogih negativnih društvenih trendova i pojava. Jasno je da se neke ne mogu preko noći riješiti, ali se sigurno moramo okupiti oko zajedničkih ciljeva i tražiti načine kako da se suprotstavimo svim pojavama koje opterećuju naše društvo, pa tako i problemu trgovine ljudima – istakao je Katica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.