TURBULENTAN POČETAK

Šta se dešava u Skupštini ZDK: Nova većina optužuje staru za kršenje Ustava, a opozicija i sekretar novu za državni udar

Da nije bilo ovog sramnog čina, ne bi smo ni saznali da se slanje SDA u opoziciju naziva državnom udarom, kazao je Kasumović

Skupština ZDK: Prekinuta, pa nastavljena, sijevaju optužbe na obje strane. FENA

Piše: S. Spahić

22.11.2022

Konstituirajuća sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koja se održala jučer, bila je veoma burna. Izabrani su predsjednici Klubova naroda, predstavnici kolegija Skupštine iz reda hrvatskog i srpskog naroda, a prije izbora iz reda Bošnjaka stara skupštinska većina predvođena SDA i sekretar Skupštine su napustili sjednicu.

Nova većina predvođena BHI-KF je insistirala na nastavku sjednice, a obzirom da su imali 18 od 35 zastupnika, sjednica je nastavljena bez prisustva predstavnika stare skupštinske većine, a tada je izabran i preostali član kolegija Skupštine ZDK.

Sekretar Skupštine Ibrahim Avdagić je prijavio policiji mogućnost državnog udara i zloupotrebe pečata, zbog nastavka jučerašnje sjednice.

- Uprava policije je zaprimila dopis Stručne službe, odnosno sekretara Skupštine ZDK u kojoj se ukazuje na mogućnost narušavanja javnog reda i mira i eventualne zloupotrebe pečata Skupštine, zbog jučerašnjih dešavanja na Skupštini. Policija je obavila razgovor, Skupština se svakako obezbjeđuje od strane policijskih službenika i preventivno je povećan broj prisutnih policajaca. Nisu evidentirana nikakva narušavanja – kazao je za portal "Avaza" Elvedin Fišek, portparol MUP-a ZDK.

Prejudiciranje pravnog rješenja

O optužbama na račun nove većine kontaktirali smo i Jasminka Kapića, zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK.

- Mi smo znali da će biti jučer ovakav scenarij, da će oni ići na prekid sjednice. To se očekivalo od SDA, ali nismo očekivali od rukovodećeg državnog službenika Ibrahima Avdagića, sekretara Skupštine ZDK. Nismo očekivali da će on pokupiti svoju torbu i izaći prije zastupnika SDA i HDZ-a. Prema Poslovniku je jasno kako se napušta sjednica, skupštinu prekidaju zastupnici i to je jedini način. Mi smo kasnije skupili 18 potpisa i zamolili ga da se vrati na svoje radno mjesto, a on je to odbio i rekao da ćemo mi donijeti neustavnu odluku. Sekretar je dakle prejudicirao pravno rješenje – pojašnjava Kapić za portal "Avaza".

Navodi da je ova blokada prouzrokovana radom SDA.

- Oni blokiraju na izboru Bošnjaka, tamo gdje su najosjetljivi, za koje se oni toliko kunu. Mi smo blokirani na Klubu Bošnjaka. Oni nisu izabrali, a mogli su da izaberu, imali su dovoljno ruku na Klubu Bošnjaka da izaberu dopredsjedavajućeg Skupštine iz reda bošnjačkog naroda – rekao je Kapić za "Avaz".

Jasminko Kapić: Sekretar Skupštine ne želi komunikaciju. FACEBOOK

Prokomentarisao je i današnju prijavu policiji.

- Ni u jednom trenutku nije bilo došlo do toga da je moglo biti bilo kakvih sukoba u Skupštini ZDK, niti da mi oduzimamo nekome pečat. Naravno, izabrani predsjedavajući Skupštine i njegova dva zamjenika otišli bi kod sekretara da porazgovaraju na jedan lijep, kulturan, ljudski način, ali taj gospodin (op.a. Ibrahim Avdagić) ne želi komunikaciju. Oni obrću teze, što je svojstveno SDA. Oni su počinili državni udar, oni su blokirali kanton – zaključio je Kapić za portal "Avaza".

"Sabotiraju političke neistomišljenike"

O ovim dešavanjima se na društvenim mrežama oglasio i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i predsjednik stranke BHI-KF koja predvodi novu većinu u Skupštini ZDK.

- Jučer ste svjedočili kako SDA i njene marionete na necivilizacijski način u Skupštini ZDK ispoljavaju nemoć i sabotiraju svoje političke neistomišljenike. Nije to samo njihov obračun sa moralnijim i karakternijim od sebe, već osmišljen i dobro pripremljen ali jalov pokušaj zaustavljanja pozitivnih političkih promjena u Zeničko – dobojskom kantonu, entitetu FBiH i državi Bosni i Hercegovini – naveo je Kasumović.

Fuad Kasumović: Slanje SDA u opoziciju nazivaju državnim udarom. Armin Durgut / PIXSELL

Dodaje da je suština da se „zloupotrebom ovlasti i svojih uhljeba poput sekretara i drugih u Stručnoj službi Skupštine, SDA i njene marionete pokušali spriječiti izbor delegata u Dom naroda FBiH u predviđenom roku do 23.11.2022.godine.“

- Time su pokušali ugrozili izvjesno formiranje vlasti na nivou FBiH i države BiH bez kadrova ove devastirane stranke. Da nije bilo ovog sramnog čina, ne bi smo ni saznali da se slanje SDA u opoziciju naziva državnom udarom. Međutim, od onih koji su kladionice proglasili nacionalnim interesom Bošnjaka i nije očekivati ništa drugo do budalaštine. Na sreću, koalicione, građanske i probosanske snage koje čine skupštinsku većinu u Zeničko – dobojskom kantonu bile su spremne na ovakve spletke odlazeće nenarodne vlasti i djelovale su u skladu sa praksom koja je već viđena u nekim kantonima i to baš u režiji koga drugoga do SDA. Bio je ovo odličan test za 18 visokomoralnih i karakternih zasupnika ali nadam se i škola za sve uposlenike i državne službenike u institucijama ZDK koji se ne trebaju i ne smiju voditi stranačkim interesima poput uhljeba iz Stručne službe Skupštine Zeničko – dobojskog kantona – poručio je Kasumović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.