PRAZNICI

Dan državnosti BiH obilježava se u Mostaru

Brojne delegacije odale počast na Partizanskom spomen-groblju

Piše: M. Smajkić

25.11.2022

Sa današnjeg obilježavanja. M. Smajkić

Posjetom Partizanskom spomen-groblju, nacionalnom spomeniku BiH, danas je u Mostaru otpočelo obilježavanje Dana državnosti BiH. Brojne delegacije su položile cvijeće i odale počast antifašistima Mostara.

Dan državnosti BiH je u ime UABNOR- Mostar i SABNOR-a BiH čestitao Miralem Džajo, istakavši da se danas, kada BiH slavi potvrdu svoje državnosti i pored svih negiranja, veliki broj građana osjeća svečarski.

Za njega, kao antifašistu koji je učestvovao u izgradnji kompleksa Partizanskog spomen-groblja i bio aktivni učesnik svečanog otvorenja 1965. godine dolazak na ovaj spomenik, koji je prije pet mjeseci skoro u potpunosti devastiran je, kako je naveo, bolan.


- Bolan je jer se prije svega jako malo nas sjeća ovih ljudi koji su nam poklonili slobodu i što smo sudionici onoga što se danas dešava u državi-kazao je on.

Osvrnuo se i na informacije o tome da bi naredne sedmice mogao otpočeti proces obnove Partizanskog spomen-groblja, nakon što je prije pet mjeseci skoro u potpunosti uništeno.


- U UABNOR-u Mostar smo zaključili da nikakva obnova ne treba početi, dok se ne riješi pitanje tehničkog i fizičkog osiguranja. To što nam se govori kako istraga i dalje traje je vrijeđanje inteligencije. Vjerujem da je teško raditi poslije pet mjeseci, ali šta je bilo prije? Zbog čega nas svaki put kao robijaše dovode na Partizanski spomenik 14.februara? Zašto slobodno ne možemo prošetati kroz svoj grad? Kome to smeta, upitao je Džajo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.