POTVRĐENO ZA "AVAZ"

EU će osigurati dodatnih 10 miliona eura podrške Oružanim snagama BiH

Nova mjera pomoći će finansirati terensku opremu, ključne alate za vojno inženjerstvo i materijal za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (CBRN) prijetnji

Sa jedne od prethodnih sjednica. Vijeće EU

Piše: H. J. I.

1.12.2022

Vijeće Evropske unije usvojilo je danas mjeru pomoći vrijednu 10 miliona eura za podršku Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH). Ova odluka je dio rada EU na daljem jačanju sigurnosnog angažmana sa svojim partnerima na zapadnom Balkanu i nadovezuje se na prethodnu podršku EU za OS BiH, posebno kroz prethodnu mjeru pomoći najavljenu 4. novembra 2021. u vrijednosti od 10 miliona eura za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH, mjera pomoći u iznosu od 6 miliona eura u korist Balkanske medicinske operativne grupe (BMTF) i kontinuirana podrška EUFOR Althea za Oružane snage BiH, uključujući podršku kroz obuku.

Nova mjera pomoći će finansirati terensku opremu, ključne alate za vojno inženjerstvo i materijal za zaštitu od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (CBRN) prijetnji. Ovu pomoć zatražio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u junu 2022. godine. Mjerom pomoći će se kroz obezbjeđivanje odgovarajuće opreme ojačati kapaciteti brigade taktičke podrške i OS BiH u cjelini.



Štaviše, nova mjera pomoći će da se omogući brzo i održivo raspoređivanje bataljona koji je odredio NATO, bilo kao dio misije ili operacije EU CSDP ili u formatima kao što su Ujedinjene nacije, NATO, OSCE, i na kraju će doprinijeti zaštiti civilnog stanovništva.

Nova mjera pomoći usvojena je u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF). EPF je osnovan u martu 2021. kao alat za proširenje sposobnosti EU da pruži sigurnost svojim građanima i partnerima. Omogućava EU da obezbijedi sve vrste opreme i infrastrukture oružanim snagama partnera EU, u skladu sa međunarodnim pravom o ljudskim pravima i međunarodnim humanitarnim pravom. Nova mjera pomoći usvojena je kao odgovor na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova BiH u junu 2022.airs in June 2022.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.