RASPORED FUNKCIJA

Ko će biti predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH?

To ne bi bio prvi slučaj da neko iz RS obavlja ovu funkciju, obzirom da je Desnica Radivojević također bio potpredsjednik Federacije BiH

Lidija Bradara i Vojin Mijatović bi mogli biti predsjednica i potpredsjednik FBiH. Anadolija - Dejan Rakita / Pixsell

Piše: S. Spahić

2.12.2022

Postoje brojne kalkulacije o raznim funkcijama nakon oktobarskih izbora.  Ipak, u prethodnom periodu je više riječi bilo o ministarskim i premijerijskim funkcijama, nego o funkcijama predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Priča u tom području se danas načela od strane lidera HDZ-a Dragana Čovića, koji je rekao da će prijedlog stranke kojom predsjedava biti Lidija Bradara, koja je u prethodne četiri godine obavljala funkciju delegatkinje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nije prvi slučaj

Kako saznaje portal "Avaza" SDP BiH bi trebao dobiti mjesto potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda, a jedno od imena koje se spominje unutar te stranke, nakon neuspjeha ideje da bude delegat u Domu naroda BiH, je Vojin Mijatović. 

To ne bi bio prvi slučaj da neko iz RS obavlja ovu funkciju. Desnica Radivojević iz Srebrenice je također bio potpredsjednik Federacije BiH, a Edin Ramić je bio ministar u Vladi Federacije BiH.

Potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda

O konkretnim imenima za potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda još uvijek nije bilo riječi, ali po rasporedu ostalih funkcija nije teško zaključiti da će ova funkcija pripasti NiP-u. 

Naime, SDP će imati premijersku funkciju na nivou FBiH i mjesto potpredsjednika kao najjača stranka iz bloka Osmorke, dok je Naša stranka dobila mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a ustupak će im se napraviti i sa mjestom premijera Kantona Sarajevo. 

Osim stranaka Trojke, Stranka za BiH je jučer dobila mjesto dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.