ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Udruženje "Ruka podrške" pokrenulo akciju: Rehabilitacijska kuća u zračnoj banji olakšat će im život

Za završetak radova potrebno je još 320.000 KM. U centru će se pružati banjske usluge besplatno za članove, ali i za druge osobe s invaliditetom po simboličnoj cijeni

Objekt se nalazi u Miševićima u Hadžićima. UDRUŽENJE

Piše: Z. Karić

3.12.2022

Udruženje “Ruka podrške”, koje je osnovano prije šest godina i broji više od 200 članova, pokrenulo je akciju prikupljanja sredstava za izgradnju rehabilitacijske kuće za invalidne i bolesne osobe.

Članovi udruženja su osobe s invaliditetom, djeca s poteškoćama u razvoju, teže oboljele osobe te starije i nemoćne osobe.

Objekt se nalazi u Miševićima u Hadžićima, koji se smatraju zračnom banjom, a akcija prikupljanja sredstava za izgradnju već je počela.


Brojni sadržaji

Do sada su prikupljene sve potrebne dozvole i osigurani priključci, a u toku je izlijevanje ploče za prvi sprat kuće. Za završetak radova i kompletno opremanje potrebno je još 320.000 KM.

- Kroz konstantan terenski rad i razgovore s našim članovima, ali i drugim osobama s invaliditetom, uvidjeli smo da su za njih veliki problemi banjsko liječenje i rehabilitacija, koji su im potrebni više puta godišnje, a veoma teško ih je dobiti besplatno, s obzirom na to da je većina termina rezervirana za postoperativne tretmane. Stoga smo se odlučili na izgradnju centra koji će pružati ove usluge besplatno za naše članove, ali i za druge osobe s invaliditetom po simboličnoj cijeni - rekao je Almir Išerić, predsjednik Udruženja “Ruka podrške”.


Tokom izvođenja radova. UDRUŽENJE

Rehabilitacijska kuća podrazumijeva izgradnju objekta sa sljedećim sadržajima: bazen, fizikalne terapije, Hubbardova kada, hiperbarična komora, slana soba, park prilagođen osobama s invaliditetom, smještaj za članove koji dolaze izdaleka (dva apartmana), lift, sala za edukacije, radno osposobljavanje i sastanke te mjesto za redovna druženja.


Organiziran koncert

Zbog velikog značaja i potrebe ovog projekta za invalidne i bolesne osobe, ali i društvo općenito, pripremljeno je više aktivnosti za prikupljanje sredstava. Među njima je i koncert duhovne muzike i sevdaha u JU Kulturno-sportski i rekreacioni centar Hadžići koji će se održati 21. decembra.


Kako pomoći

U akciji prikupljanja sredstava za izgradnju može se učestvovati na nekoliko načina:

- kupovinom karata za koncert (10, 20 ili 50 KM – prema mogućnostima i željama)

- kupovinom karata za online projekciju uživo putem platforme kupikartu.ba (20, 50 ili 100 KM – prema mogućnostima i željama)

- pozivom na broj 090 292 003 (3 KM, samo “BH Telecom” korisnici)

- uplatom iz BiH na žiroračun 1994990034902750 (Sparkasse bank) s naznakom “Za Rehabilitacijsku kuću”

- uplatom na PayPal račun udruženja s naznakom “Za Rehabilitacijsku kuću”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.