ŠEF KLUBA PDP-A

Crnadak: CIK je jučer donio jedinu moguću odluku

Javnost treba da zna da je slikanje glasačkih listića strogo zabranjeno zakonom, rekao je Crnadak

Crnadak: Ta odluka ne mijenja činjenicu da je taj isti CIK ranije konstatovao desetine nepravilnosti. DEJAN RAKITA / PIXSELL

A. O.

6.12.2022

Šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Igor Crnadak danas je izjavio da jučerašnja odluka CIK BiH o proglašavanju važećim listića koji je Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine RS proglasila nevažećim prilikom izbora delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, bila jedina moguća, budući da ni po kojem osnovu takav listić nije mogao biti nevažeći. 

- CIK je ispravio grešku Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine RS. Međutim, ta odluka ne mijenja činjenicu da je taj isti CIK ranije konstatovao desetine nepravilnosti na izborima za predsjednika RS, uključujući oko 70.000 kompromitovanih glasačkih listića, nedostajuće vreće i listiće, kupovine biračkih odbora, istjerivanje posmatrača, paljenje listića, takozvano doiksavanje, nevjerovatan broj lica koja su glasala uz pomoć drugog lica, itd., da je izbornu krađu utvrdio u svom izvještaju i za pobjednika proglasio onoga ko to nije – rekao je Crnadak.


Proces izbora delegata

Crnadak se osvrnuo i na sam proces izbora delegata, podsjetivši na izjavu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da su njegovi poslanici u Narodnoj skupštini RS slikali glasački listić prilikom glasanja za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH,

- Javnost treba da zna da je slikanje glasačkih listića strogo zabranjeno zakonom, te da je Komisija za izbor i imenovanja NSRS, koja je provodila izbore, odredila položaj stola za glasanje i zaštitnog paravana na način da je slikanje listića nemoguće – rekao je Crnadak.

On je dodao da je pripremni sastanak Komisije, čiji je član, a kojom predsjedava Ilija Tamindžija iz SNSD-a, trajao je više od tri sata i da je tada u skupštinskoj sali, na licu mjesta, izvršena simulacija glasanja.

- Nepobitno je utvrđeno da smo obezbjedili glasanje na način da je onemogućeno slikanje glasačkog listića, što mogu potvrditi i predsjednik Komisije Tamindžija, kao i predsjednik NSRS Nenad Stevandić i šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić, koji su također članovi Komisije – tvrdi Crnadak.


Falsifikovanje dokumenata

Kaže da su prema tome listići koje pokazuje predsjednik SDP-a vjerovatno nezakonito pripremljen falsifikat, a da je posebno zabrinjavajuće da su u tu svrhu nekome bili dostupni glasački listići, suprotno zakonima i drugim propisima.

- S obzirom da falsifikovanje dokumenata, kao i fotografisanje listića prilikom glasanja predstavljaju kršenje zakona, pozivam nadležna tužilaštva i policijske agencije da utvrde i objave punu istinu. Niko ne može da tvrdi da je Nermin Nikšić počinio krivično djelo, ali je očigledno da se u njegovom mobilnom telefonu nalaze dokazi o kršenju zakona – kaže Crnadak.

Dodaje da je danas u telefonskom razgovoru sa predsjednikom komisije Tamindžijom zatražio da se održi sjednica komisije, obzirom da je ovom aferom ugrožen i narušen čitav proces izbora delegata za Dom naroda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.