SARAJEVO

Obilježena 30. godišnjice smrti vjerskih službenika IZ BiH

Glavni imam Velić podsjetio je da su „imami zajedno s borcima domovine u teškom i bremenitom vremenu stali u prvi red i čuvali vrijednosti našeg naroda i domovine“

Sa današnjeg obilježavanja. MINA

H. J. I.

7.12.2022

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, u okviru Tezkiretname - programa institucionalnog obilježavanja godišnjica rođenja istaknutih ličnosti, danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizovao obilježavanje 30. godišnjice šehidske smrti Ismet-ef. Šljive, Hajrudin-ef. Dupovca, Zijad-ef. Krajine i muallime Emine Hodžić, saopćila je MINA.


Tuga i ponos

Programu su prisustvovali muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, predsjednik Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Dževad Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić.

- U ovim trenucima smo ispunjeni i tugom i ponosom, ali je najvažnije da posvjedočimo vjeru u Allaha Uzvišenog. Zahvaljujući programu Tezkiretname, danas govorimo o ljudima koji su naši, od nas, koji su dio nas, koji su šehidi, koji su dali život za naš identitet i našu domovinu. Ovdje je riječ o ideji koja je zaživjela unutar jednog naroda i na jednom prostoru, i važno je da kao narod i vjernici ostanemo na tom putu. Ono o čemu danas budemo govorili treba da prenesemo i na druge - naglasio je muftija Grabus.

Glavni imam Velić podsjetio je da su „imami zajedno s borcima domovine u teškom i bremenitom vremenu stali u prvi red i čuvali vrijednosti našeg naroda i domovine“.


Stradanje intelektualaca

U programu su učešće uzeli Abdulgafar-ef. Jukić, Amor Mašović i dr. Hikmet Karčić.

- Cilj nam je bio da prisutne upoznamo sa stradanjem ljudi tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a posebno sa stradanjem intelektualaca, među kojima je svakako i osoblje Islamske zajednice - imami, muallimi i muallime, učenici i studenti obrazovnih institucija Islamske zajednice- naveo je Amor Mašović.

Dr. Hikmet Karčić govorio je o eliticidu - sistematskom ubijanju imama i vjerskih službenika za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.