UPUTIO PISMO

Bećirović odgovorio Makronu: Hvala vam što podržavate evropsku perspektivu BiH

Koristim ovu priliku da naglasim izuzetni značaj za našu državu da prijateljska Francuska snažno podrži kandidatski status Bosne i Hercegovine na predstojećem samitu Evropske unije u Briselu, istakao je član Predsjedništva BiH

Bećirović odgovorio Makronu: Zahvaljujem vam na kontinuiranoj podršci. Armin Durgut / Pixsell - AP

H. J. I.

8.12.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović odgovorio je na pismo predsjednika Republike Francuske Emanuela Maktrona (Emmanuel Macron). 

Kako je na početku pisma istakao, toplo se zahvaljuje na ljubaznim čestitkama koje mu je Makron uputio povodom izbora za člana Predsjedništva BiH. 


- Raduje me da prijateljska Francuska potpuno podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, ukazujući na potrebu provedbe esencijalnih reformi, posebno onih koje su sadržane u preporukama Evropske komisije. Koristim ovu priliku da naglasim izuzetni značaj za našu državu da prijateljska Francuska snažno podrži kandidatski status Bosne i Hercegovine na predstojećem samitu Evropske unije u Briselu, čime se nedvojbeno ohrabruje evropski put moje zemlje.


Građani i narodi Bosne i Hercegovine koji su mi dali svoje povjerenje očekuju temeljite reforme u Bosni i Hercegovini i konstruktivan dijalog svih političkih aktera kako bi se prevazišla postojeća stagnacija i otvorile bolje perspektive za sve ljude u mojoj zemlji. Želim Vas uvjeriti da su prioriteti u mojoj političkoj agendi provođenje temeljnih reformi i ubrzani put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO. Zahvaljujem Republici Francuskoj, kao i Vama osobno, uvaženi gospodine predsjedniče, na stalnoj podršci euroatlanskom putu Bosne i Hercegovine.


Moja čvrsta opredijeljenost je da Bosna i Hercegovina mora nastaviti razvijati svestrane i prijateljske odnose sa Republikom Francuskom i raduje me da ću tome moći lično doprinositi. Vidim pozitivne aktivnosti Francuske agencije za razvoj u Bosni i Hercegovini, koja bi trebalo da dalje unaprijedi ekonomske i druge oblike saradnje dvije države.

Molim Vas da primite, poštovani gospodine predsjedniče, izraze najboljih želja za dobro zdravlje i puni uspjeh u izvršavanju najviše državne funkcije za dobrobit prijateljskog francuskog naroda - naveo je Bećirović u pismu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.