MOGUĆNOST BLOKADA

Vehid Šehić za "Avaz": SDA je sada na ispitu

Visoki predstavnik je dopunio Izborni zakon kako bi se onemogućile blokade, ali je i rekao da će pratiti implementaciju rezultata i po potrebi reagovati, poručio je Šehić

Vehid Šehić: Pozicija predsjednika FBiH pripada kandidatu iz reda hrvatskog naroda. Printscreen

Piše: A. Bajramović

8.12.2022

Zahvaljujući žrijebu koji je danas obavljen u Centralnoj izbornoj komisiji BIH, SDA je osigurala većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH. To otvara mogućnost blokada u procesu uspostave vlasti, jer će SDA jedina imati većinu da predloži svog kandidata za rukovodstvo FBiH.

- Oni će svog člana moći predložiti za potpredsjednika FBiH jer pozicija predsjednika pripada kandidatu iz reda hrvatskog naroda. Mandatara potom imenuje predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika. SDA je sada na ispitu. Zbog blokada u procesu konstituiranja vlasti 2018. godine osuđivala je HDZ, a ako i ona bude koristila isti princip onda je to dokaz neprincipijelnosti i neodgovornog ponašanja - kazao je za portal "Avaza" predsjednik Strateškog odbora koalicije "Pod lupom" i nekadašnji član CIK-a Vehid Šehić.


On podsjeća na poruke Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) nakon što je bio prinuđen da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

- Visoki predstavnik je dopunio Izborni zakon kako bi se onemogućile blokade, ali je i rekao da će pratiti implementaciju rezultata i po potrebi reagovati. Zato mislim da na kraju neće biti nikakvih blokada u procesu konstituiranja nove vlasti na nivou FBIH- ističe Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.