O FORMIRANJU VLADE RS

Ćamil Duraković za "Avaz": Poražavajuće je da ne postoji mudrosti da opstane zajedništvo Pokreta za državu

Mandatar je određen i sada vjerovatno u ovom narednom periodu bit će posložena i Vlada entiteta RS, izjavio je Duraković

Piše: A. Ovčina

15.12.2022

Duraković: Plaćamo poreze, živimo ovdje i mislim da po tom osnovu trebamo ostvarivati prava. FACEBOOK

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković za portal "Avaza" danas je izjavio da bi nakon Konstituirajuće sjednice Vijeća naroda koja je održana danas, ubrzo trebalo uslijediti formiranje Vlade RS.

- Mandatar je određen i sada vjerovatno u ovom narednom periodu bit će posložena i Vlada entiteta RS – izjavio je Duraković.

Na pitanje šta on očekuje, ističe da oni koji zastupaju interese probosanske politike unutar Narodne skupštine entiteta imaju taj legitimitet da traže svoj prostor i u Vladi.


Ostvarenje prava

- Koliko vidim, Pokret za državu je dobio jednog ministra, da li jednog ili dva, u ovom momentu nisam siguran, ali ono što se zagovaralo u predizbornoj kampanji i što je bilo političko djelovanje pokreta, čiji ja nisam član. Ja sam samostalno nastupao na ovim izborima, ali svakako je tada postojalo opredjeljenje da, bez obzira o kome je riječ bilo, da li o SNSD-u ili o opoziciji u RS-u ide u vlast kako bi Bošnjaci dobili svoj prostor u institucijama ovog entiteta što je za mene sasvim opravdano, jer oni koje narod bira da zastupaju njihove interese u Narodnoj skupštini su oni koji imaju legitimitet u kom pravcu će kao klub Pokreta za državu djelovati. Sačekat ćemo da vidimo formiranje Vlade, ali koliko znam očekuje se minimalno jedan ministar iz reda Bošnjaka i određene druge pozicije kroz realizaciju vlasti – rekao je on.

Dodao je da on ne zna detalje niti participira u okviru kluba Pokreta za državu, već prati dešavanja i izražava svoj stav.

- Ipak, smatram da probosanske politike i Pokret za državu trebaju biti dijelom vlasti ovoga entiteta kako ne bismo izgubili sve ono što i po Ustavu i drugim osnovama pripada, počevši od budžeta koji unazad desetak godina Bošnjaci apsolutno ne konzumiraju iako smo mi ravnopravni građani ovog entiteta. Plaćamo poreze, živimo ovdje i mislim da po tom osnovu trebamo ostvarivati prava i na budžet i sva druga prava zapošljavanja i svega onoga što su naši problemi – izjavio je Duraković.


Problemi unutar Pokreta za državu

Upitan je i o problemima koji se dešavaju, a koji su vezani za Pokret za državu, gdje ističe da je žalosno da je Pokret za državu kao ideja nastao udruživanjem političkog probosanskog bloka deset stranaka, a ono što sad vidi da je Pokret za državu ostao sa četiri člana u klubu plus jedan koji je dolazio iz reda SDA.

- Očito da su se tu razišli i to je poražavajuće da ne postoji političke mudrosti da se taj politički koncept zajedničkog djelovanja na prostor entiteta RS nastavi kako bismo ostvarili što više prava i učinili što više za naše građane. Ova poruka je jako razočaravajuća da je Pokret odmah nakon završetka Općih izbora u BiH krenuo lošim putem. Da li će doći do razumijevanja ostaje da vidimo, ali mogu reći da me je ovo razočaralo što vjerujem da je razočaralo i većinu građana koji su dali povjerenje ovom zajedničkom projektu Pokreta za državu – zaključio je Duraković za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.