NA ILIDŽI

Svečanim prijemom obilježen Nacionalni dan Katara u Sarajevu

Katarski ambasador Sultan bin Ali Al-Khater je rekao kako se proslava Nacionalnog dana Katara poklopila sa domaćinstvom Mundijala da je to prilika da se ukaže svijetu na katarsku kulturu i nasljeđe

E. Ć.

15.12.2022

Sa obilježavanja Nacionalnog dana Katara - Avaz
Sa obilježavanja Nacionalnog dana Katara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na Ilidži je u prisustvu brojnih uzvanica iz političkog, društvenog, vjerskog, sportskog, kulturnog i uopće javnog života Bosne i Hercegovine obilježen Nacionalni dan Katara.

Nacionalni dan Katara, zemlje domaćina Svjetskog fudbalskog prvenstva, se ove godine obilježava pod sloganom "Naše jedinstov je izvor naše snage". Zavjesa na 22. izdanje Mundijala će se spustiti nakon finala Argentine i Francuske 18. decembra, na dan koji Država Katar obilježava kao sjećanje na dan kada je 1878. godine šejh Jassim bin Mohamed Al Thani naslijedio oca kao katarski vladar, te ujedinjenjem arapskih plemena postavio temelje snažne i uspješne države Arapskog zaljeva.


Podrška sportu i poruka Lane Pudar

Dok Doha prima čestitke iz cijelog svijeta zbog Svjetskog fudbalskog prvenstva, Ambasada Katara predvođena ambasadorom Sultanom Bin Alijem Al Katerom odlučila je podržati pripreme najbolje bh. plivačice Lane Pudar koja se takmiči na Svjetskom prvenstvu u Melburnu.

Sjajna Mostarka se videoporukom obratila prisutnim na svečanom prijemu, te se zahvalila na podršci. Čestitala je Nacionalni dan Kataru, ali i istakla kako sport povezuje ljude, što se vidjelo i na ovom Mundijalu.

- Posebnu zahvalnost dugujem Ambasadi Države Katar pošto su pomogli moje pripreme za Svjetsko prvenstvo u Melbourneu. I nadam se da ću i u narednom periodu donijeti još uspjeha i učiniti vas sretnim. Veliki pozdrav. Voli vas Lana - poručila je naša najbolja plivačica.

Katarski ambasador Sultan bin Ali Al-Khater je rekao kako se proslava Nacionalnog dana Katara poklopila sa domaćinstvom Mundijala da je to prilika da se ukaže svijetu na katarsku kulturu i nasljeđe.

- Prilika je da upoznamo svijet sa svijetlim aspektima naše historije i sadašnjosti, kao i naše interakcije s drugim kulturama s ponosom na naše arapske i islamske vrijednosti - naglasio je Al Khater i dodao:

- Svjetsko prvenstvo u Kataru okupilo je narode i ujedinilo osjećaje te potvrdilo da se svijet može udružiti u suočavanju s velikim izazovima koji prijete cijelom čovječanstvu.


30 godina bilateralnih odnosa Katara i BiH

Podsjetimo, u januaru će se navršiti 30 godina uspostave bilateralnih odnosa Katara i Bosne i Hercegovine.

- Što se tiče Bosne i Hercegovine, naši odnosi su čvrsti, prijateljski i vežu nas od njene nezavisnosti do danas. Država Katar stajala je sa svojim bosanskim prijateljima u brojnim iskušenjima – tokom poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine i tokom pandemije korone 2019. godine, što je jasan dokaz tog prijateljstva. Država Katar teži ka povećanju obima i raznovrsnosti ekonomske razmjene s Bosnom i Hercegovinom u cilju povećanja bilateralnog bilansa - istakao je Al Khater.

On je isjekao slavljeničku tortu sa ambasadorom Palestine u BiH Rezakom Namourom, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem, načelnikom Zajedničog štaba Oružanih snaga BiH Senadom Mašovićem, fudbalskom legendom i bivšim selektorom reprezentacije BiH Mehmedom Baždarevićem, te gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem.

Nacionalni dan Katara predstavlja nacionalno obilježavanje ujedinjenja Katara 1878. godine, koje se slavi svake godine 18. decembra. Ovaj praznik uspostavljen je 21. juna 2007. godine dekretom emira Države Katar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.