POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Tužilaštvo HNK: Postupamo po prijavi "Future", uključen je FUP

Zatraženo je i pribavljanje određene dokumentacije

Tužilaštvo HNK: Postupamo po prijavi "Future". Avaz

Piše: M. Smajkić

16.12.2022

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona su za portal "Avaza" potvrdili informacije koje su danas iznesene na press konferenciji "Future" u Mostaru o tome da je Federalno tužilaštvo krivičnu prijavu koju su podnijeli iz ovog Udruženja proslijedili njima na nadležno postupanje.

Međutim, kako su naveli, nisu tačne informacije da se u vezi te krivične prijave ne postupa.

-Tužilaštvo postupa po prijavi i od Federalne uprave policije (FUP) su zatražene provjere navoda iz prijave te u tom cilju i pribavljanje određene dokumentacije- kazali su nam iz Kantonalnog tužilaštva u Mostaru.

Podsjetimo, iz "Future" su kazali da im je iz Federalnog tužilaštva odgovoreno da su njihovu krivičnu prijavu proslijedili Kantonalnom tužilaštvu što je izazvalo njihovo razočarenje, jer, prema tvrdnji Marina Bage, predsjednika "Future", s tom pravosudnom institucijom imaju vrlo loše iskustvo.

Krivične prijave "teške" pola milijarde KM, kako su naveli, podnijeli su protiv čelnika ZZO-a HNK i Vlade HNK zbog sumnji na niz koruptivnih krivičnih djela u oblasti zdravstva. Kako su ustvrdili ,ugovori za zdravstvene usluge se sklapaju bez javnih nabavki, a novac namijenjen za zdravstvo u iznosu od 100 miliona KM na godišnjem nivou nezakonito troši. Prijavom je obuhvaćen period od pet godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.