MARATONSKA SJEDNICA

Imenovana nova Vlada RS: Novih 11 ministara, među njima i pet Bošnjaka i tri Hrvata

Zora Vidović, Petar Đokić, Alen Šeranić, Senka Jujuić i Zlatan Klokić su ministri koji su bili i u prošlom sazivu Vlade RS

Višković: Ostaje premijer RS. Screenshot

E. Ć.

21.12.2022

Poslanici Narodne skupštine nakon maratonske sjednice izabrali su premijera Radovan Viškovića i novu Vladu RS. U novom, 16. sazivu Vlade RS, od 16 ministara 11 je novih. 

Zora Vidović, ministrica finansija, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, ministar zdravstva Alen Šeranić, ministrica lokalne uprave Senka Jujić i ministar evropskih integracija Zlatan Klokić je pet ministara koji su bili i u prošlom sazivu Vlade RS.

Poslanici su, prije izbora ministara, raspravljali o ekspozeu mandatara Radovana Viškovića. On će i naredne godine biti premijer RS, tu odluku podržao je 51 narodni poslanik, a protiv ih je bilo 23.

Najviše ministarstava je pripadalo SNSD-u, njih deset. Dva je dobila Socijalistička parija, a po jedno DEMOS, NPS, Pokret za državu i Ujedinjena Srpska.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pripalo je Sinišu Karanu (SNSD), Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Dragoslavu Kabiću (SNSD), Savo Minić (SNSD) je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo je Željko Budimir (SNSD). 

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju pripalo je Bojanu Vipotniku (US), a Petru Đokiću (SP) ministarstvo energetike i rudarstva. Ministarstvo saobraćaja i veza pripalo je povratniku u vlast Nedeljku Čubriloviću (DEMOS), Ministarstvo privrede i preduzetništva Vojinu Mitroviću (SNSD).

Ministar pravde je Miloš Bukejlović (SNSD), a prosvjete i kulture Željka Stojčić (SNSD). Sevlid Hurtić (BH Zeleni) je ministar trgovine i turizma, dok je ministarstvo za porodicu, omladinu i sport pripalo Dadi Doganu (SP).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.