"AVAZ" NA LICU MJESTA

Udruženje poslodavaca FBiH: Država mora relaksirati privredu

Imamo sedam kolektivnih ugovora, više od svih zemalja u regionu, poručili su na press konferenciji

Sa današnje press konferencije. N. Avdagić

Piše: N. Avdagić

22.12.2022

Održana je press konferencija Udruženja poslodavaca FBiH. Na konferenciji su predstavljanje aktivnosti na potpisivanju kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora. Pregovori su postignuti na prvom i drugom sastanku.

Mladen Pandurević, savjetnik Udruženja poslodavaca FBiH i koordinator Udruženja poslodavaca Bosne i Hercegovine u postizanju kolektivnih ugovora sa sindikatima iz realnog sektora poručio je da je proces kolektivnog pregovaranja išao lako. 

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas informišem da je proces kolektivnog pregovaranja išao lako. Na prvom sastanku smo znali postićći dogovor, ali u 90 posto slučajeva dogovor se postizao na drugom sastanku. Neprijatna situacija se desila u oglasu metala i prerade metala, razgovarali smo i dva puta smo postizali usmene dogovore i isključivo nekorektnim i neprofesionalnim odnosom predsjednika tog sindikata oni su odustajali od ponuđenih rješenja. Imamo pismenu saglasnost na potpisani tekst ugovora a predsjednik je iskoristio situaciju da kod potpisivanja kolektivnog ugovora u Travniku, on je tada prevario našu predsjednicu pregovaračkog tima, ucijenio je i nije htio da se potpiše kolektivni ugovor i izmijenio je dva člana.



Radnici u nezavidnoj socijalnoj situaciji

Bili smo svjedoci neljudskog i nevaspitanog ponašanja.

U Mostaru jučer na sastanku Upravog odbora rekli su da ne smijemo mi zbog ponašanja predsjednika sindikata da ostavimo radnike bez prava. Još ne znamo da li ćemo otkazati kolektivni dogovor. Ali donijeli smo odluku da sadašnji predsjednik sindikata metalaca više nije osoba koja će imati priliku da razgovara dok se ne izvine za svoje ponašanje. Ta situcija neće pokvariti našu sreću da imamo sedam kolektivnih ugovora, više od svih zemalja u regionu. Vjerujem da nećemo ipak otkazati ovaj kolektivni ugovor ali za naredni ugovor sa naše stane neće biti fleksibilnost - zaključio je Pandurević.

Na kraju se obratio i direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić.

- Podsjetiti ću na jednu stvar da je minimalna plata prema uredu Vlade FBiH za ovu godinu iznosila je 543 KM. Mi smo za reprezentativne sindikate sa kojima smo imali mogućnost sarađivati i raditi na usaglašavanju i potpisivanju kolektivnog ugovora, podigli smo u rasponu od 630 do 775 KM. Mi smo svjesni da su radnici danas veoma ugrožena kategorija, da su u nezavidnoj socijalnoj situaciji i da moramo svi skupa donositi brža i kvalitetnija rješenja - rekao je Nenadić. 


Udruženje poslodavaca nudi vlastima rješenje

Izjavili su da idu dalje, i da Udruženje poslodavaca nudi vlastima rješenje, da znaju da dovoljno novca u budžetima i da moraju sačuvati radnika i omogućiti socijalnu sigurnost.

- Predstavili smo vlastima određena rješenja koja ide u pravcu generalnog povećanja svih plata. Ako bude postojao interes vlasti već januarska plata u februaru može se isplatiti po novom modelu - rekao je direktor Udruženja poslodavaca FBiH - poručio je Nenadić. 

Također je istakao da očekuju da ih vlast podrži i da u okviru ekonomsko-socijalnog dijaloga vlasti i sindikata zajedno nastave unaprjeđivati ovu oblast.

Napomenuli su da je privreda u FBiH rijetko opterećena i da prednjači u zemljama regiona.

- Nudimo rješenja kako bismo pojeftinili cijenu rada, da smanjimo velike obaveze u oblasti socijalne zaštite i zdravstvene zaštite, posebno parafiskalnih nameta. U Federaciji smo trenutno opterećeni sa oko 3.200 parafiskalnih nameta a u državi BiH navodno je 7.500. Država mora relaksirati privredu. Godina 2023. će biti godina radnika što se nas u Udruženju posto tiče - istakao je Nenadić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.