NE NAZIRE SE RASPLET

Ko će biti peti delegat iz RS u Domu naroda PS BiH

Imali smo apsolutno jednoglasnu odluku komisije i izdvojeno mišljenje, rekla je Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH

Sa jučerašnje sjednice. PRINTSCREEN / YOUTUBE

A. O. / BHRT

23.12.2022

Ne nazire se rasplet vezano za izbor petog delegata iz RS u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. 

Centralna izborna komisija BiH ponovo je usvojila odluku kojom se prihvata sporni listić PDP-a, iako je Sud BiH osporio raniju identičnu odluku. SNSD je najavio ponovnu žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine i kaznene prijave protiv članova CIK-a koji su glasali za ovu odluku.


Bez ovlaštenja

Predsjednik Centralne izborne komisije tvrdi da CIK nije izašao iz okvira svoje nadležnosti, već je u okviru Izbornog zakona BiH. Ističe da CIK nije samoinicijativno ispitivao validnost spornog listića, kao što je Sud BiH u obrazloženju naveo, prihvatajući žalbu SNSD-a, već na osnovu prigovora PDP-a. Većinom glasova CIK je ponovo donio odluku kojom se prihvata sporni listić PDP-a. Osim Irene Hadžiabdić i Vlade Rogića, ovaj put je protiv ove odluke glasala i Vanja Bjelica-Prutina, koja je 5.decembra glasala suprotno.

- CIK nije imala imala ovlaštenja da samovoljno utvrđuje rezultate glasanja odnosno da cijeni da li je listić važeći ili nevažeći. Prvi put to sud ističe, a to ne odgovara materijalnoj istini. Prigovor je postojao - rekao je Suad Arnautović,  predsjednik CIK-a BiH.

- Ulazimo u postupak kad imamo situaciju da je bilo manipulativnih procesa i kad se javnost uznemiri. U ovom slučaju nismo imali nikavih dokaza da se radi o manipulativnim procesima. Imali smo apsolutno jednoglasnu odluku komisije i izdvojeno mišljenje - rekla je Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH. 


Šta kaže SNSD?

Iz SNSD-a oštre reakcije. Odluku CIK-a su nazvali skandaloznom i politički motivisanom. Najavili su ponovnu žalbu Sudu BiH i krivične prijave protiv članova CIK-a koji su izlasali ovakvu odluku.

- Po svemu sudeći da su članovi CIK-a iz SDA, DF i PDP SDS svejsni da proces formiranja vlasti desiti bez tih stranaka i na ovaj način uzeli su za pravo da opstruišu formiranje vlasti na nivou BiH - rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS. Logična i zakonita odluka

Za PDP odluka CIK-a je potpuno logična i zakonita. Predsjednik ove stranke ističe da je jasna namjera narodnog poslanika da glasa za listu PDP-a.

- Evidentno je da je važeći. To se dešavalao i ranije smo imali slučajeve prije 10 godina da je bila ista situacija u kantonu Sarajevo, a da su pojedinci iz CIK-a koji su danas bili protiv tada glasali za validnost tog glasačkog listića - rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

I za političke analitičare teško je prognozirati rasplet – da li će SNSD dobiti četvrtog delegata ili će opozicija dobiti drugog iz PDP-a.


- I ove odluke CIK-a i odluke tužilaštava sudova ne samo u ovom slučaju već cjelokuponom djelatnošću u društveno političkoj areni mogu se dovesti u vezu sa političkim uticajima, pritiscima - istakao je Mladen Bubonjić, politički analitičar.

Ukoliko Sud BiH odbije žalbu SNSD-a, o petom delegatu odlučiće žrijeb između kandidata SNSD-a i PDP-a. Ako ipak prihvati, pravne zavrzlame biće nastavljene, a formiranje Doma naroda Parlamenta BiH - neizvjesno.

Više u prilogu BHRT-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.