O NAPADIMA NA ŠMITA

Ivo Komšić: Visoki predstavnik, Advent i Djeda Mraz

U pratnji načelnika općine i njegovih saradnika visoki predstavnik je obilazio, gotovo sat vremena, otvorene štandove na trgu, ponešto kušao od jela i pića i sa svojom suprugom i pratnjom otišao za stol u šatoru

Komšić: Šmita se do sada blatilo različitim pogrdama. Printscreen

Ivo Komšić / Autograf.hr

23.12.2022

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) posjetio je u subotu, 17. ovog mjeseca, adventski market u Kiseljaku. Advent se posljednjih godina tradicionalno obilježava u Kiseljaku kao i u mnogim drugim gradovima gdje živi katoličko pučanstvo.

- Za one koji ne znaju, radi se o vremenu priprema za Božić i o početku crkvene godine koji se simbolizira purpurnom bojom u liturgiji. To je vrijeme došašća (adventus – dolazak), iščekivanja Isusa Hrista, počinje četiri sedmice prije Božića.

U katoličkim kućama na stol se postavlja adventski vijenac s četiri svijeće, svaka simbolizira jednu sedmicu i pale se svake sedmice po jedna. To je vrijeme u kome se vjernici pripravljaju za dolazak spasitelja, vrijeme nade. Taj dolazak navijestili su još starozavjetni proroci (Natan, Izaija, Mihej), zatim Ivan Krstitelj. 


Šmit dolazak potvrdio dan ranije

Odnos prema došašću se mijenjao kroz historiju hrišćanstva, od pokorničkog do slavljeničkog. Danas je ono preraslo iz čisto vjerničke tradicije u običajnu, obilježava se javno na trgovima mnogih gradova i ima svjetovni karakter.

To je prilika za prednovogodišnji market kada proizvođači jela i pića iznose na trgove svoje kućne proizvode, časti se specijalitetima, kuhanim vinom i grogom. Atmosfera je potpuno slavljenička, raskošna, kićena i vesela.

Dani došašća u Kiseljaku su u toj tradiciji. Lokalni proizvođači iznose na tezge svoje proizvode i nude ih posjetiteljima. Sve je praćeno muzikom i pjesmom lokalnih izvođača i gosta koji dolaze iz susjednih općina, ali i iz općina izvan BiH s kojima kiseljačka općina prijateljuje.

U okviru ovoga slavlja već tradicionalno se organiziraju i riblje večeri koje priređuju općine-prijatelji iz Dalmacije, njihovi ribari sa svojim specijalitetima. Tako je bilo i ove godine, prošle subote. Riblje specijalitete su donijeli, pripremili i posjetiteljima dijelili članovi udruženja "Prvi ročnik" iz Ploča.

Načelnik općine Mladen Mišurić Ramljak pozvao je vijećnike Općinskog vijeća i predstavnike političkih stranaka koje participiraju u općinskoj vlasti da sudjeluju u slavlju.

Sasvim slučajno to se poklopilo s utakmicom svjetskog prvenstva kada je Hrvatska igrala protiv Maroka za treće mjesto i koja se javno pratila u istom prostoru. Ali vremenski pomak je bio dosta velik, utakmica se igrala od 16 do 18 sati, a adventsko slavlje je počelo oko 19 sati kada se navijačko već završilo.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je najavio svoj dolazak na ovaj subotnji Advent prije deset dana, a potvrdio ga tek u petak, dan ranije, jer je bio izvan BiH i nije se mogao vratiti zbog magle koja je onemogućila slijetanje aviona u Sarajevo.


Ključ opstanka naše multietničke države

U jednom razgovoru koji su imali s njim predstavnici nekoliko nevladinih organizacija u kojima sam sudjelovao, zamolio sam ga da posjeti srednju Bosnu. Objasnio sam potrebu za tom posjetom jer je srednja Bosna jedino multietničko područje u BiH.

Tvrdio sam i javno govorio o tome kako je srednja Bosna ključ opstanka naše multietničke države i ukoliko se ona ne održi neće možda opstati ni država. On je to shvatio i prihvatio ideju posjete.

Advent je bio prilika da se s tim krene, da visoki predstavnik dođe među građane koji zajednički slave bez obzira na vjersku, nacionalnu i stranačku pripadnost. Ako zajednički dijele vlast u općini onda zajednički mogu i slaviti.

Kristijan Šmit je poštovao uobičajeni tajming početka otvaranja marketa, svaki put oko 19 sati, i pojavio se u to vrijeme. Nogometno slavlje je već bilo završeno, na podijumu u šatoru već su svirali domaći bendovi, framaški "Profetes" i "LDF Kiseljak", uglavnom modernu muziku i poznate stare hitove.

U pratnji načelnika općine i njegovih saradnika visoki predstavnik je obilazio, gotovo sat vremena, otvorene štandove na trgu, ponešto kušao od jela i pića i sa svojom suprugom i pratnjom otišao za stol u šatoru. Tamo su ga čekali predsjedavajući Općinskog vijeća Asmer Japaur (stranka SDA) i dio vijećnika. Domaćini riblje večeri iz Ploča odmah su poslužili svoje riblje specijalitete.

Pri ulasku u šator, koji je bio dupke pun, kada su prisutni prepoznali Kristijana Šmita, jer njegov dolazak nije bio najavljen, ustali su i aplaudirali. Veliki dio njih su poslije prilazili i tražili zajedničko fotografiranje.

Pred ulazom u šator, za jednim stolom bili su funkcioneri lokalnog SDP-a koji su ga također srdačno pozdravili i snimili nekoliko zajedničkih fotosa. Visoki predstavnik se sa svojim domaćinima, u veoma prijatnoj i srdačnoj atmosferi, zadržao još jedan sat u šatoru, obišao sve stolove i otišao.

To je istina o njegovoj posjeti Adventu u Kiseljaku.


Arsenal antihrvatske kampanje

Neki mediji i portali, izmanipulirani propagandistima iz SDA, već prije zore su izvijestili kako je visoki predstavnik Kristijan Šmit s kadrovima HDZ-a pratio utakmicu Hrvatske i Maroka, a u sali su tokom proslave pobjede Hrvatske puštane Thompsonove pjesme koje veličaju Herceg-Bosnu. Da ne bi vijest bila blaga i suhoparna dodano je da je "čovjek otišao na mjesto gdje bi mogao među masom koja slavi nahraniti svoju sujetu i narcizam".

U ovim informacijama samo mjesto Kiseljak je apostrofirano kao središte neke "mase" na kojoj se može nahraniti lična sujeta i neki skriveni recidiv. Ta "masa" se usudila slaviti pobjedu nogometne reprezentacije susjedne Hrvatske kao da su Modrić i ostali neprijatelji naše zemlje iako ih je većina, na čelu sa selektorom, iz BiH.

Šmita se do sada blatilo različitim pogrdama, bacalo se na njega sve i svašta, ali ovo je bila prilika da ga se oblati i s Thompsonom. To je nedostajalo u arsenalu antihrvatske kampanje kojoj je on poslužio kao povod, a koju su vodili propagandisti SDA.

Razumljivo je da mediji teže ekskluzivizmu u izvještavanju, da su im zanimljive senzacije. Ali u adventskim proslavama nema ništa ekskluzivno, one se održavaju širom svijeta kao i novogodišnji marketi. (Ove godine je otvoren i u Sarajevu, prvi nakon korone.)

Za pogrdu kiseljačkog Adventa nisu krivi mediji, oni izvještavaju onako kako su dobili informaciju. Niko od njih nije bio na licu mjesta. Problem je ko fabricira lažne i kompromitirajuće informacije, ko ih širi i s kojim ciljem? Iz kojeg centra to ide?

Predsjedavajući Općinskog vijeća Kiseljak i predsjednik Općinske organizacije SDA, Asmer Japaur, koji je u isto vrijeme s visokim predstavnikom došao na riblju večeru i cijelo vrijeme sjedio s njim za stolom, poslao je demant jer je i sam stavljen u nepoželjan hrvatski nacionalistički kontekst.

On je napisao kako se svake godine u Kiseljaku organizira proslava Adventa i kako je načelnik pozvao sve članove Općinskog vijeća da prisustvuju tradicionalnoj ribljoj večeri. "Sve vrijeme je atmosfera bila sasvim o.k. Apsolutno nije tačno da su se pjevale i nekakve Thompsonove pjesme. Suvišno je reći da nije tačno da smo skupa visoki predstavnik i ja gledali utakmicu Hrvatske i Maroka. Koincidencija je bila da je riblja večer bila nakon utakmice…".

Iz oglašavanja ovog iskrenog, ali ustrašenog čovjeka vidljivo je da je njemu problem opravdati ako je uopće javno pratio utakmicu, što se ovih dana zbiva u mnogim kafićima, restoranima i trgovima širom BiH, posebno ako je to činio s visokim predstavnikom. On se javno pravda kako je na večeru došao nakon pobjedničkog nogometnog slavlja i to istovremeno kada je došao i Kristijan Šmit.


"Uvredljivi ateizam Djeda Mraza"

Od koga je ovaj mladi čovjek ustrašen? Kome se on pravda? Istina, ne bi bilo prijatno sjediti i slušati nacionalističke pjesme i veličanje Herceg-Bosne koja je u Hagu osuđena kao zločinačka organizacija. To se ne bi moglo opravdati. Ali to se nije zbivalo u njegovom prisustvu niti u prisustvu visokog predstavnika.

Kiseljački Advent izgleda ne bi ni dobio ovakav publicitet da ga nije posjetio visoki predstavnik. On je svakako proskribiran od propagandista SDA kao hrvatski stjegonoša i vojnik u uniformi HVO-a pa je njegov posjet samo još jedan dokaz "pogodovanja" Hrvatima.

O tom "pogodovanju" izjasnio se i Dino Konaković s tvrdnjom da je "Šmit zakomplikovao i pomogao samo SDA. HDZ nije profitirao, isto im je".

Vjerujem da lider stranke Narod i pravda zna o čemu se radi jer je on dio "osmorke" koja formira novu vlast.

Inače, visoki predstavnik je najavio posjete srednjoj Bosni u narednom periodu i ovo je samo početak posvećenosti ovoj regiji. Očekivati je da će se to desiti, ukoliko to ne kompromitiraju SDA-ovi propagandisti, "patrioti" i "zaštitnici" građanske države.

Takve smo već vidjeli prošle godine u isto ovo vrijeme. Uklanjali su transparente i plakate s božićnim čestitkama u nekim gradovima s većinskim bošnjačkim stanovništvom. Bošnjački intelektualci, čast izuzetcima, nisu se pretrgli u osudi takvih postupaka.

Javno se eksponirao u osudi ugledni prof. Islamskog fakulteta u Sarajevu, Enes Karić. Ali i njega su izvrgli ruglu tako da ga je morao braniti vrh njegove vjerske zajednice.

Prije nekoliko dana, u vrijeme kada se djeci priređuje radost darovanjem, SDA-ov ministar u Federalnoj vladi i bivši savjetnik Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu države, Edin Ramić, i to ministar za ljudska prava i izbjeglice, zabranio je ulazak Djeda Mrazu u institucije Federacije BiH gdje je trebalo podijeliti paketiće djeci uposlenika federalnih institucija.

Taj čin bi, po njegovom mišljenju, mogao povrijediti vjerska uvjerenja nekih zaposlenika. To što neki zaposlenici državnih institucija ne odgovaraju na uobičajene građanske pozdrave kada ih nazoveš ili tražiš neku uslugu, i insistiraju na vjerskim, to njemu nije problem. Za njega Djeda Mraz može vrijeđati vjerska uvjerenja nekih vjernika iako ta vrsta dječje radosti nema nikakve veze s vjerom.

Istovremeno njegova stranka se zalaže za multikonfesionalnu i građansku državu, žele formiranje "probosanskog bloka" u vlasti kako bi se BiH spašavala od nacionalizma. Tako bi se vjerojatno sve institucije države u kojima bi oni imali vlast zaštitile od uvredljivog ateizma Djeda Mraza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.