SDA DEFINITIVNO OPOZICIJA

Dinastija je i službeno dio prošlosti

Predstavnički dom je danas i službeno poslao Bakira Izetbegovića da se bori sa izraženim nezadovoljstvom unutar stranke, koje je prisutno od najviših funkcionera, pa do običnih

Sebija i Bakir Izetbegović. Armin Durgut / Pixsell

Piše: Sedin Spahić

28.12.2022

Dinastija je danas i službeno poslana u opoziciju. Tome je svjedočila današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kada je potvrđena odluka Predsjedništva BiH o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Ipak, dinastija je bila mišljenja da do ovog ne može doći.

- Neka ih je 11, neka ih je 111 i neka ih je 10.011, jedan odlučuje - rekao je samouvjereni Izetbegović na početku predizborne kampanje u kojoj je išao u borbu za Predsjedništvo BiH protiv 11 stranaka, koje su bile udružene oko kandidature Denisa Bećirovića.

Kompletnu kampanju autobusi su se slijevali u ona mjesta gdje SDA ima skup, a trenutno glavni u dinastiji je time stvarao lažnu sliku moći.

Pretjerivanja su išla do tih granica da je na jednom skupu pred kraj kampanje kazao da ne pamti "ovakvu energiju još od perioda osnivanja SDA 1990. godine" i da to "nagovještava veliku pobjedu SDA na Općim izborima".

"Realnost donijela šamar"

Prvi šamar se desio već drugog oktobra, kada je doživio teški debakl, obzirom da je poražen sa više od 115.000 glasova razlike. Ponadao se Izetbegović da to ipak ne znači potpuni krah i da će uspjeti u namjerama da napravi koaliciju sa strankama s kojim u prethodnom periodu nisu ništa mogli da dogovore.

U isto vrijeme, "prva dama" je bila kandidatkinja za Skupštinu Kantona Sarajevo, čime se pokazala sva farsa tog koncepta. Nije bilo dovoljno to što je imala mjesto direktorice KCUS-a, uprkos tome što se sve vrijeme priča o njenoj diplomi, pa je pokušala uzjahati na još jednu funkciju. Jasno je bilo da će dobiti mjesto u Kantonu, jer teško bi se neko usudio da ne podrži suprugu predsjednika, koja bi prije ili kasnije mogla preuzeti kantonalnu organizaciju stranke, ali Skupština KS je na vrijeme reagovala sa Zakonom prema kojem se u isto vrijeme ne može obavljati funkcija direktora javne ustanove i zastupnika u Skupštini.

Dinastija je pokušavala nakon izbora da odaje utisak da je sve u najboljem redu, ali sve vrijeme je bila prisutna nervoza. Slale su se poruke da imaju najviše glasova i da zbog toga ne mogu biti zaobiđeni. Strankama koje su podržale kandidaturu Denis Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, pridružile su se još neke stranke i tako je nastala Osmorka, koja je brzo napravila dogovor s HDZ-om, a onda i SNSD-om.

Iz SDA su od prvih najava da bi se mogla napraviti većina bez njih slale poruke da je to preuranjeno, a u isto vrijeme se pokušavalo raditi ono što je jedino moguće, a to je zavrtanje ruku i pokušaj ucjene preko Doma naroda Federacije BiH. Ipak, zbog takvih stvari su izgubili i minimum kredibilteta, kojeg su eventualno bilo gdje imali.

Neće se tolerisati pokušaj blokade

Baš zbog toga je stigla i međunarodna podrška ka strankama Osmorke i jasne poruke da se neće tolerisati bilo kakvi pokušaji blokade, jer nakon četiri propale godine, još četiri bi bile katastrofa, a pogotovo u periodu kada je BiH dobila kandidatski status, koji otvara put ka zdravijoj budućnosti ove zemlje.

Pokušao je i šegrt dinastije Željko Komšić blokirati novu koaliciju da imenuje predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, više na onom simboličnom nivou, kako bi pokazao lojalnost, ali jasno je u startu bilo da od toga nema ništa. Željko Komšić je preglasan, a jedini njegov dalji mehanizam borbe bi bio pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, a onda bi takvu odluku morao potvrditi i Klub Hrvata u Domu naroda FBiH, a u njemu HDZ ima većinu. Naravno, od toga ništa nije bilo.

Predstavnički dom je danas i službeno poslao Bakira Izetbegovića da se bori sa izraženim nezadovoljstvom unutar stranke, koje je prisutno od najviših funkcionera, pa do običnih članova. O nezadovoljstvu svjedoči činjenica da su brojni kandidati SDA u svojim gradovima i općinama imali više glasova od predsjednika stranke. Do većeg nezadovoljstva će tek doći u narednom periodu kada brojni funkcioneri ostanu bez funkcija, a stranka bez mogućnosti uhljebljenja.

U istom periodu "prva dama" ima rok od još tri dana da se izjasni o tome da li će ostati na funkciji direktorice KCUS-a, gdje će izvjesno biti smijenjena čim se okonča formiranje vlasti ili će donijeti najavljeni "spektakl" u Skupštini Kantona Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.