BOŽIĆ

Duško Kojić, mostarski paroh za "Avaz": Nađite prostora u svojim srcima za sve ljude

Radujemo se satovima, a iščekujemo svjetla i zvona na Sabornoj crkvi, kaže sveštenik

Kojić: Ovo što se desilo nije Mostar. Avaz

Piše: M. Smajkić

7.1.2023

Želim svim ljudima da pronađu mir. Jer jedan lijepi dio tradicije koji se vezuje uz Božić i uz samu vjeru zahtijeva od nas da u Božić uđemo u miru i izmireni sa svima. I zato želim da svi u svojim srcima nađu prostora za druge, za sve ljude.

Poručuje ovo u razgovoru za naš list mostarski paroh i starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić.



Nema struje

S ovim sveštenikom smo razgovarali u dvorištu Saborne crkve Svete Trojice. Taj simbol multietničkog Mostara, nacionalni spomenik BiH i jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu, prije skoro mjesec se našao na meti vandala. Nepoznate osobe su tada presjekle glavne strujne kablove i jedan dio otuđili, a usljed te grube devastacije, crkva je ostala bez napajanja za osvjetljenje, ali i za tri sata koja su donirali Srbin, Bošnjak i Hrvat, te za zvona.

Starješina Saborne crkve kaže da je Božić takav praznik da ne može nikada biti u sjeni bilo čega, pa tako ni posljednjih nemilih događaja.

- Raspoloženje nam jeste bilo narušeno posljednjih dana, ali svi smo u radosnom iščekivanju Božića. Pomalo nas žalosti to što će Saborna crkva za Božić biti u mraku, ali uspjeli smo osposobiti satove, koji su nam veoma važni, našoj zajednici, crkvenoj opštini, nešto na što smo ponosni i to stalno ističemo. Na zvonima je nastupio veći kvar, ali radujemo se satovima, iščekujemo zvona i svjetla, a svakako iščekujemo najradosniji praznik Božić, tako da smo svi dobro raspoloženi - kaže nam Kojić.


Svi zabrinuti

Cjelokupna bh. javnost bila je zgrožena tim događajem, a pravoslavni vjernici u dolini Neretve, podsjeća Kojić, osjećali su se nesigurno i zabrinuto.

- Zabrinuo nas je taj događaj, ali s odgovornošću tvrdim, nakon nešto više od tri godine mog boravka u ovom gradu, u razgovoru sa zvaničnicima i medijima da ovo što se desilo nije Mostar - govori nam Kojić.

Kojić se nada da će događaj koji je, kako kaže, ugasio svjetla na crkvi ponovo osvijetliti čitavu situaciju i problematiku u vezi sa Sabornom crkvom.

- Saborna crkva u Mostaru nije spomenik kulture samo Mostara i BiH već i svjetske baštine i mi koji živimo u ovoj zemlji trebamo ga tretirati tako - naglašava Kojić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.