SMIRITI TENZIJE

Aljoša Čampara o neustavnom danu RS: Ne nasjedajmo na provokacije!

Nemamo saznanja da bi moglo doći do incidenata kada je u pitanju proslava ovog sramotnog dana

Čampara: Poštivati sudske odluke. Anadolija

Piše: A. Bajramović

9.1.2023

Obilježavanje neustavnog dana RS ponovo podgrijava tenzije i izaziva ogorčenje javnosti, koja se s pravom pita zašto već godinama, bez ikakvih pravnih posljedica, režim u manjem bh. entitetu ne poštuje odluke najviše pravosudne institucije u državi.

Svi spremni

Odluka da se Dodikova parada ove godine održi u Istočnom Sarajevu unijela je dodatnu zabrinutost.

- Policijske agencije na području FBiH pojačale su kontrole, prije svega MUP KS. Nakon razgovora s komesarom nemamo saznanja da bi moglo doći do incidenata kada su u pitanju ovaj sramotni dan i neustavna proslava u manjem bh. entitetu. Iskreno se nadam da neće doći do narušavanja javnog reda i mira, ali policija je spremna da u svakom trenutku reagira - kazao je za „Avaz“ federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

MUP KS u kontaktu je i s drugim kantonalnim, ali i ostalim policijskim agencijama u BiH, kao i s OSA-om, u skladu s protokolima koji se odnose na događaje visokog rizika.

Reakcija OHR-a

Osim od Tužilaštva BiH, Čampara reakcije očekuje i od međunarodnih institucija zaduženih da štite Dejtonski sporazum, a time i Ustav BiH. Put BiH ka EU i NATO integracijama, dodaje, garancija je da će doći do procesuiranja odgovornih.

- Nakon što je visoki predstavnik donio Zakon o zabrani negiranja genocida, u kojem se prijeti zatvorom onome ko to radi, vidjeli ste da je takva retorika smanjena. Zato i domaće i međunarodne institucije, a tu su i EUFOR i visoki predstavnik, mogu djelovati, da ne čekamo svake godine obilježavanje neustavnog 9. januara. Ne trebamo im izlaziti ususret. Ako bismo nasjeli na ratnohuškačke politike, to bi bio najveći poklon režimu koji ovo sada radi - poručio je Čampara.

Nema nikakvih blokada

Nakon najave blokade saobraćaja prema Istočnom Sarajevu, Čampara se prije nekoliko dana susreo i s predstavnicima boračkih udruženja, nakon čega su takvi protesti otkazani. 

Čampara podržava i opravdava ogorčenje boračkih i drugih udruženja, ali smatra da nije preporučljivo bilo kakvo vaninstitucionalno djelovanje.

- Zajednički smo tražili od Tužilaštva BiH, kao jedine institucije koja treba da se bavi tim pitanjem, i koja to može i treba, da sankcionira one koji rade protiv odluka Ustavnog suda - istakao je Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.