NOVA VLADA

Ko će biti novi premijer KS

Kao jedan od mogućih kandidata za poziciju premijera KS navodi se i Draško Aćimović

Aćimović mogući kandidat, a Forto predložio Brčić. Avaz

Al. B. - A. Č.

18.1.2023

Dok su sve oči uprte u više nivoe vlasti, traju i dogovori u vezi s konstituiranjem nove Vlade Kantona Sarajevo. I dalje je neizvjesno ko će zamijeniti Edina Fortu na premijerskoj poziciji, s obzirom na to da je on kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH.

U igri su stranački, ali i nestranački kadrovi i već se obavljaju neki razgovori.

Bivši ambasador

Kao jedan od mogućih kandidata za poziciju premijera KS spominje se i Draško Aćimović, ekonomski stručnjak i bivši bh. ambasador u Belgiji i Luksemburgu. U razgovoru za „Avaz“ Aćimović potvrđuje da je nezvaničnih kontakata u tom smislu bilo te otkriva pod kojim bi uvjetima, kao nestranački kandidat, prihvatio da se nađe na toj dužnosti.

- Mislim da se na toj poziciji mora naći menadžer, na usluzi građanima, a ne političar. Zato bih takvu kandidaturu prihvatio ako taj princip bude prihvaćen, jer, ako sam mogao voditi kompaniju sa 35.000 radnika u 11 država, mislim da bih mogao i grad - kazao je Aćimović za „Avaz“.


Avaz

Spominje se i ime Lejle Brčić, bivše ministrice pravde i uprave KS, koju je, prema informacijama „Avaza“, predložio Forto. Spominju se i imena aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Okerića te predsjednika Stranke za BiH Semira Efendića.

Iako je Efendić istupio iz uspostavljene većine na državnom nivou, za sada svi su izgledi da će participirati u vlasti na nivou kantona i FBiH.

Zamjensko rješenje

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Okerić (NiP) za „Avaz“ je rekao da stranka ima dva-tri kandidata, ali nije želio reći o kome se radi.

- Bio je dogovor da Forto ostane premijer, međutim, neće biti tako. Naša stranka će ponuditi zamjensko rješenje. Svi imaju pravo delegirati kandidata za mandatara. Sačekat ćemo još malo, u toku je formiranje vlasti na federalnom nivou, pa će Kanton doći na red - rekao je Okerić.

Nije precizirao o kojim imenima su govorili na sastancima, ali je rekao da će biti kombinacija i stranačkih i nestranačkih kadrova.

- Mogu reći da NiP ima kvalitetne kadrove koji obnašaju ozbiljne funkcije. Imamo i vrlo dobru komunikaciju s uspješnim osobama u privrednom sektoru. Tako da imamo kvalitetnih osoba s kojima možemo preuzeti odgovornost - rekao je Okerić.

SDP i NiP imaju najveći legitimitet

Što se tiče SDP-a, kandidat za mandatara najvjerovatnije je da će biti aktuelni ministar saobraćaja u Vladi KS Adnan Šteta. Kako nam je rekao zastupnik u Skupštini KS Irfan Čengić, čeka se početak pregovora oko mandatarske pozicije.

- SDP i NiP imaju najveći legitimitet, ali to možemo prepustiti Našoj stranci u sklopu šireg dogovora. Ranije je bilo govora da će SDP kandidirati Štetu, on je i predsjednik kantonalne organizacije - rekao je Čengić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.