RIJEČ STRUKE

HPV vakcina daje se u tri doze

Postoji oko 200 tipova HPV-a, od kojih 40 uzrokuje oboljenja

Blage nuspojave od vakcine. Avaz

24.1.2023

Humani papiloma virus (HPV) uzročnik je karcinoma grlića maternice i postoji negdje oko 200 tipova HPV-a, od kojih njih 40 uzrokuje oboljenja.

Više vrsta

Najčešći u našem regionu su 16, 18, 31 i 35, i to su visokorizični tipovi koji izazivaju karcinom grlića maternice. Ovo je za „Avaz“ kazala dr. Mahira Jahić, ginekologinja. Kako je dodala, postoje i tipovi 6 i 11, ali su oni niskorizični i izazivaju kondilome.

- Osnovno pravilo da bi se spriječila HPV infekcija jeste vakcinacija djevojčica od 9 do 14 godina koje još nisu bile seksualno aktivne da bi stvorila prirodna antitijela i da bi imale odbrambeni stav prema HPV infekciji. Suština je da se HPV vakcina daje u tri doze i praksa je pokazala da ima vrlo dobru prevenciju na primarnom nivou - rekla je dr. Jahić.

Suština je, dodala je, da na tržištu postoji više HPV vakcina, i to bivalentna, kvadrivalentna i polivalentna.

Blage nuspojave

Bivalentna štiti od virusa tipa 16 i 18, kvadrivalentna od 16, 18, 11 i 6, i polivalentna je ukombinirana, koja obuhvata tipove 16, 18, 31, 33, 35, dakle one koji najčešće izazivaju karcinom.

Kako je rekla dr. Jahić, vakcinacija je najbolji vid zaštite od karcinoma grlića maternice.


Dr. Jahić: Najbolja prevencija. Avaz

- Evropske zemlje su uspjele svesti učestalost karcinoma negdje na četiri žene od 100.000, i to je vrlo mali procent javljanja bolesti. Bosna i Hercegovina ima učestalost, prema našim podacima, negdje oko 14 žena na 100.000, ali to nije tačan statistički podatak zato što mi nemamo uvezan sistem i tačnu statistiku o tom broju učestalih oboljenja. Prema dostupnim podacima, u Federaciji BiH oboli godišnje negdje oko 470 žena, a 150 ih umre - kazala je dr. Jahić.

Kada su u pitanju nuspojave, istakla je da ih nema, izuzev blagih simptoma poput malog otoka, malaksalosti i umora.

Alarmantne brojke

470 žena oboli godišnje od HPV-a u FBiH. 150 žena umre godišnje od HPV-a u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.