"AVAZ" NA LICU MJESTA

Mijatović: Osmorka je sada sedmorka

Za SDP, Za nove generacije ne postoji više u ovim pregovorima, rekao je Mijatović

Mijatović: Osmorka je postala sedmorka. N. Subašić

N. Subašić

30.1.2023

Ključni sastanak užeg rukovodstva SDP-a završio je u Centrali ove stranke. Prisutnim novinarima se obratio potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović.

Na samom početku je istakao da će Nermin Nikšić nakon sutrašnjeg sastanka Osmorke dati detaljniju i opširniju izjavu.

Niz zaključaka

- Danas smo imali prošireni kolegij i donijeli smo niz zaključaka. Ja ću vam samo dio reći, da bi ispoštovali dogovor partnera. Prvi zaključak je, od ujutro, dali smo nalog našim kantonalnim organizacijama da krenu u razgovore sa svim političkim strankama oko formiranja većina u svim kantonima, s posebnim akcentom na Sarajevo, Unsko-sanski i Tuzlanski kanton.

Drugi zaključak jeste, SDP od ujutro kreće hitno u formiranje federalne vlasti. Prioritet našeg djelovanja je formiranje Vlade FBiH i dok se ne formira Vlada FBiH značajno će se usporiti procesi imenovanja na državnom nivou. Tačnije, kadrovi SDP-a u Vijeću ministara će omogućiti imenovanje samo onih neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH.

Osmorka postala Sedmorka

To je najkraći sažetak svega onoga što će se dešavati u narednom periodu. Što se nas tiče, od danas Osmorka više nije Osmorka nego Sedmorka. Za SDP, Za nove generacije ne postoji više u ovim pregovorima, a podrobnije će ih predsjednik obavijestiti sutra na sastanku Osmorke - rekao je Mijatović. 

Osvrnuo se i na medijske spinove. 

- Ako slušate spinove SDA i DF-a, turbulentno je kod svih samo kod njih nije. SDP je vrlo stabilan, jak i bit će jači u narednom periodu. Krećemo u formiranje vlasti, ostala je još federalna vlada i budite sigurni da će SDP da je vodi u narednom periodu.

Mijatović je istakao da nije u  "braku sa NES-om i Strankom za BiH da bi se osjećao izdano". 

- Ovo je razgovor političkih partija koji može biti u dobrom smjeru ili u krivom. Nemam baš i neko sjećanje prema drugim strankama, sem SDP.

Osvrnuo se i na moguću koaliciju sa SDA. 

- Danas nam nije ni na kraj pameti bilo da razmišljamo o SDA, jer saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, ona je sa osam spala na sedam. Što se mene tiče davno se trebalo spustiti na manje brojeve - zaključio je Mijatović.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.