SAZNAJEMO

Neće biti imenovan Vilićev nasljednik

Postignuta saglasnost da se imenuju direktor Granične policije i zamjenik u SIPA-i te dva zamjenika u DKPT-u

DKPT

Miralem  Aščić

4.2.2023

Na narednoj sjednici Vijeća ministara neće biti imenovan novi direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH umjesto Mirsada Vilića, kojem je istekao mandat, saznaje „Avaz“.

Razlog za to je taj što nema saglasnosti među novim koalicionim partnerima na državnom nivou. To znači da će Viilić ostati direktor sve dok se na raspiše novi konkurs i poništi stari.

Sve jasno

Inače, direktorima DKPT-a BiH i Granične policije BiH Mirsadu Viliću i Zoranu Galiću istekli su mandati još u maju.

Prema konkursu iz prošle godine, za Vilićevog nasljednika predloženi su Mirsad Đelilović i Ensad Korman. Oni su bili prijedlog SDA i na sjednici Vijeća ministara o njima se neće ni raspravljati kao o bošnjačkim kvotama.


Galić: Ide u SIPA-u. Fena

Saznajemo da postoji saglasnost za popunjavanje hrvatskih i srpskih pozicija u Graničnoj policiji. Tako bi, umjesto Zorana Galića, na čelo Granične policije trebao doći Mirko Kuprešaković. Prvorangirani je bio Robert Perić, ali je on nedavno imenovan za komesara MUP-a HNK.

Galić će biti imenovan na poziciju zamjenika direktora SIPA-e, umjesto Đure Kneževića. Postignuta je saglasnost da Knežević bude imenovan za zamjenika direktora DKPT-a BiH. Drugi zamjenik bit će Ranko Vuković.

Smjena Mehmedagića

Za narednu sedmicu izvjesno je samo da će se ići na smjenu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, što je najavio i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković. Umjesto njega, bit će imenovan v. d. direktora.

Za sada je u igri nekoliko imena. Imena koja se spominju u medijima za sada su samo špekulacije. 

Nijedno ime ne ispunjava uvjete, kao ni Kenan Kapo, koji je dugogodišnji policijski službenik. Otpao je definitivno i Erduan Kafedžić, uz ranije predloženog Almira Džuvu, koji je sam sebe gurao.

Neće ni Halač

Za zamjenika direktora Granične policije predloženi su Fahrudin Halač i Amra Aljić. Ali ni oni neće biti imenovani. I tu će ići poništenje konkursa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.