POLITIČKA UCJENA

Poslije SDA - SDA-ovci

Duh SDA nastavlja vladati ovim društvom, čak i ako sama SDA ne bude na vlasti

Efendić i Ogrešević: Rezultat mali, apetiti veliki. Facebook

Danijal Hadzovic

4.2.2023

Osmorka je definitivno mrtva, prije nekoliko dana definitivno je potvrdio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Sada pak tu postoje dva suprotstavljana bloka. Na jednoj strani je sarajevska trojka (NiP, SDP i NS), s druge također trojka (NES, SBiH i ZNG). Tu su još i Kasumovićeva BH Inicijativa i PDA koji lebde negdje između.

SDA propaganda

Narodni evropski savez (NES), Stranka za BiH i (SBiH) i pokret Za nove generacije (ZNG) uputili su dopis SDP-u i drugim strankama koje čine trojku gdje su se osvrnuli na formiranje Vlade FBiH te poručili da će pristati na formiranje vlasti s njima samo ako postoji program.

Kroz pismo se proturili i "argument" da se zalaže za formiranje vlasti kroz institucionalno djelovanje, a bez upliva članova međunarodne zajednice.

Posljednja rečenica upravo je prepisana propaganda SDA koja priču osmorke i formiranje vlasti bez ove stranke predstavlja kao projekat međunarodne zajednice, uporedo s tim plasirajući teorije zavjere o neprijateljstvu Zapada prema Bošnjacima i tajnim planovima njihovog političkog obespravljivanja.

Naravno, nije slučajno upotrijebljeno ovo trenutno udarno retoričko sredstvo SDA. Ono treba da služi kao propagandna figura koja će u očima šire javnosti dodatno da omalovaži stranke trojke i smanji njihovu političku težinu, predstavljajući ih u očima naroda kao svojevrsne otpadnike koji rade za strane interese.

Veliki apetiti

Iza svega međutim stoji sasvim prizeman interes saveza NES-SBiH-ZNG da svoje učešće u vlasti unosno naplate pozicijama koje nadaleko nadilaze njihov izborni rezultat. Prva je pobuna nastala već na državnom nivou, nakon što NES, stranka koja ja na nivou entiteta FBiH osvojila oko 4 posto glasova, nije dobila ministra. Sada pak jasno poručuju da je cijena njihove participacije u Vladi FBiH izuzetno velika.

Semir Efendić, lider Stranke za BiH koja na nivou FBiH ima 3,5 posto, ima velike apetite te se usmjerio na kontrolu nad elektroenergetskim sektorom u BiH, ali i namjenskom industrijom kao svojim uslovom za podršku novoj većini.

ZNG, lokalna stranka koja djeluje u Sarajevu i sveukupno ima oko 8 hiljada glasova, posebno je profitirala. Nakon što je Zlatko Miletić uspio ući u Predstavnički dom Parlamenta BiH, također je mahinacijama prije glasanja izbaran i u Dom naroda Parlamenta BiH u koji će sada preći, a svoje mjesto u Predstavničkom domu prepustiti partnerima iz NES-a. Također, njegov stranački lider Damir Marjanović nakon što je izabran u Skupštinu KS ušao je i u Dom naroda FBiH. Sada navodno zahtijeva i kontrolu nad ministarstvima obrazovanja na nivou Federacije i Kantona Sarajevo, kao i čitav niz direktorskih pozicija i mjesta u upravnim odborima.

Čudo šta se sve u ovoj zemlji može s 8.000 glasova.

Neobrano grožđe

Stranke izvorne trojke (SDP, NiP i NS) sad se nalaze u neobranom grožđu. S jedne strane mogu ili popustiti pod ucjenama i pritiskom druge trojke (SBiH, NES, ZNG) kojima bi dali nesramzjernu moć u novoj vlasti, pristisnuti ih nekako da odustanu od nerealnih zahtjeva, od vlasti potpuno odustati ili čak krenuti u pregovore sa SDA, što je Nermin Nikšić otvoreno i najavio.

Naime, za razliku od državnog nivoa, Stranka za BiH i NES na nivou FBiH imaju taman onoliko zastupnika koliko je presudno za formiranje većine te bez njih teško da može.

SDA sada zadovoljno može trljati ruke jer se osmorka raspala na raspodjeli fotelja, što ovoj stranci sve više otvara vrata opstanka.

Čak i da se nova većina na kraju i formira, ideja osmorke je već prilično izgubila smisao. Naime, pokret i projekt koji je trebao služiti kao demokratska promjena i nova nada da BiH može postati pravednije i naprednije društvo, na kraju se sveo na obično šibiciranje oko toga ko će ugrabiti više fotelja i pozicija moći.

Kod bivših SDA-ovaca i njihovih partnera prevladala je filozofija SDA po kojoj je vlast sama po sebi cilj. A to znači nastavak opstanka vladavine ove stranke, čak i ako sama SDA ne bude na vlasti. Njen duh će očito još dugo vladati ovim društvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.