STAVOVI

Potpredsjednik Adil Osmanović za “Avaz”: SDA neće u opoziciju

Neozbiljnim smatra najave da će se aktuelni ministri ponašati u skladu sa smjernicama iz SDP-a, NiP-a i Naše stranke

Osmanović: Početak raspleta. Fena

Alen Bajramovic

16.2.2023

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović očekuje da današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH označi početak raspleta situacije oko formiranja nove Vlade FBiH. Izborom Predsjedništva FBiH, dodaje, vraćaju se u okvire ponašanja propisane Ustavom i Izbornim zakonom BiH.

- Treba izabrati Predsjedništvo, oni između sebe biraju predsjednika i potpredsjednike FBiH, a dalje treba ubrzati proces da se dođe do imenovanja Vlade FBiH - kazao je Osmanović.

Pronaći rješenje

Kaže da se, otkako je uspostavljen entitet FBiH, nije desilo da Predstavnički dom imenuje čelne ljude FBiH, a da oni istovremeno nisu bili u parlamentarnoj većini koja imenuje Vladu FBiH.

- Refik Lendo će se ponašati u skladu s Ustavom, koji je potpuno jasan. Vladu FBiH imenuju predsjednik i potpredsjednik FBiH. To je njihovo ustavno pravo i ja ne vidim kako bi se Lendo mogao ponašati drugačije, osim da imenuje Vladu FBiH u kojoj će biti SDA - precizirao je Osmanović.

Smatra da razgovore u tom smislu treba otvoriti kako bi se pronašlo rješenje nakon imenovanja Lidije Bradare (HDZ), Refika Lende (SDA) i Igora Stojanovića (SDP).

- To je ustvari parlamentarna većina oko koje se okupljaju stranke. Oko HDZ-a su stranke koje čine HNS, oko Lende SDA i DF i oko SDP-a je šestorka, sedmorka i ne znam ko još - istakao je potpredsjednik SDA.

Na daljinski

Neozbiljnim smatra izjave da, u slučaju da budući potpredsjednik FBiH Lendo blokira formiranje nove Vlade FBiH, osmorka ima većinu i u trenutnoj vladi, s Fadilom Novalićem na čelu, te da će se aktuelni ministri ponašati u skladu sa smjernicama iz SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

- Radi se o ministrima koji su prilikom preuzimanja svojih funkcija položili zakletvu da će se ponašati u skladu s Ustavom i zakonima. Zar neko misli da će sutra džojsticima, na daljinski upravljati ministrima da ispunjavaju njihove političke želje? Je li neko misli da će ministri iz SBB-a slijepo slušati prijedloge iz SDP-a i drugih stranaka - potcrtao je Osmanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.