POZIVA IH NA DOGOVOR

Ovo je sadržaj pisma koje je Lendo poslao Izetbegoviću, Nikšiću i Čoviću

Kako bi proces izbora i imenovanja bio omogućen, neophodan je politički dogovor, rekao je

Refik Lendo. Fena

Faktor.ba

17.2.2023

Refik Lendo (SDA), član rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj konferenciji za medije pozvao je lidere SDA, SDP-a i HDZ-a da dogovore formiranje Vlade Federacije BiH. On je kazao da se treba dogovoriti ime premijera, pa da bi se tek onda tek trebalo dogovoriti ime premijera, obzirom da ne mogu biti iz reda istog naroda.

On je tim povodom poslao pismo Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Nerminu Nikšiću, koje je prenio Faktor, a kojeg prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

kao što vam je poznato, u četvrtak 16. februara 2023. godine je izvršen izbor novog rukovodstva izvršne vlasti Federacije Bosne i Herceovine potvrđivanjem imenovanja Lidije Bradare (HDZ), Refika Lende (SDA) i Igora Stojanovića (SDP) za funkciju predsjednika /potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine u oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Pismo Čoviću, Izetbegoviću i Nikšiću. Faktor.ba

Dogovor tri kandidata

Poznato vam je da se prema Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika mora obaviti dogovorom između troje izabranih kandidata.

Shodno tome, uputio sam pismo gospođi Bradari i gospodinu Stojanoviću u kojem sam im predložio da u petak, 24. februara 2023. godine, sa početkom u 10 sati, u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održimo sastanak na kojem bismo razmatrali pitanja izbora predsjednika/potpredsjednika Federacije i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako bi proces izbora i imenovanja bio omogućen, neophodan je politički dogovor. Podsjetiću vas da su od potpisivanja Vašingtonskog sporazuma do danas Vladu Federacije Bosne i Hercegovine činile, prije svega, one političke stranke na čiji prijedlog su birani predsjednik i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju, to su SDA, SDP i HDZ, sa svojim partnerima.

Sastanak predložen za 24. februar

Nikada do sada izbor predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine nije obavljen bez cjelovitog političkog dogovora koji podrazumijeva i imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te se nikada nije desilo da u tom dogovoru ne učestvuju stranke koje imaju predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako bi sastanak čije je održavanje predloženo za petak 24. februar 2023. godine bio produktivan, pozivam vas da obavite neophodne političke razgovore o uspostavi vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, te napravite sporazum o pitanjima izbora predsjednika, premijera i članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.