DODIKOVE DEZINFORMACIJE

Kome u Sarajevu smeta Srđan Aleksić?

Ako bi oni pobijedili, to bi bio definitivan znak da je sva priča o Sarajevu kao mogućem istinskom multietničkom centru mrtva

Srđan Aleksić: Ostat će u Sarajevu. Facebook

Danijal Hadzovic

18.2.2023

Predsjednik RS Milorad Dodik sinoć je na Twitteru objavio niz poruka u kojima je napisao da su sarajevske vlasti, „uklanjanjem imena Srđana Aleksića iz naziva ulice", još jednom pokazale da u tom gradu više nema mjesta za Srbe - ni za žive, ali ni za mrtve.

Sve počelo od Kecmanovića

No, da li je ime ulice Srđana Aleksića zaista promijenjeno ili je Milorad Dodik (po običaju), prenio lažnu vijest?

Sve je počelo od teksta Nenada Kecmanovića, savjetnika Milorada Dodika, koji je u tekstu objavljenom u Politici 14. februara napisao vijest o skidanju ploče. 

- Posljednjih dana avgusta prošle godine u Sarajevu je zvanično izbrisano ime ulice Srđana Aleksića. Ulica je, naravno, ostala, ali je preimenovana u ulicu Mehmeda Alagića, generala tzv. ABiH (25.08.22). Bilo je to pet mjeseci uoči 30. godišnjice smrti Srđana Aleksića koja je kao i minulih godina obilježena sjećanjem na Srđana Aleksića (27.01.23) - objavio je Kecmanović u Politici.

"Avaz" je danas bio na licu mjestu i ustanovio da tabla s nazivom ulice Srđana Aleksića nije uklonjena.

Bivši vijećnik Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Tajib Delalić (SDA) za "Avaz" je kazao da ni sam nije siguran je li naziv ulice promijenjen.

- Od kud ću ja znati? Nemam pojma. Što mene – upitao je Delalić.

Delalić je, podsjetimo, inicirao da se ulica Srđana Aleksića preimenuje u Mehmeda Alagića. Dodao je da svoju inicijativu nije dalje nastavljao te je pritom iznio brojne psovke.

- Nije promijenjena? Ko je rekao da je promijenjena? J*bo. Sad nemojte me bolan vući za jezik. Vi vjerujete Dodiku, je**mu mater i Dodiku. To je najveći četničina koji postoji u BiH i samo zbunjuje muslimane. Znači, dio ulice koji je vezan za Novu Otoku nosi ime Mehmeda Alagića, čitava Nova Otoka, a onaj dalje nasatavak gore, sve je Srđana Aleksića. Nije uklonjena još i bit će uklonjena zato što je četnik taj Srđan Aleksić. Ako ne možete dokazati, a prvi ste se digli protiv mene da to nije četnik, otiđite u Trebinje pa pitajte, ko je Srđan Aleksić – izjavio je Tajib Delalić te nastavio.

- Vi ste prvi u "Avazu" napali. Rekli ste da Tajib Delalić traži da se ukine za Rodoljuba, kojeg Rodoljuba?! Što nema u Banja Luci ulica Srđana Aleksića ili u Trebinju? Nemojte klepit ušima kad vas Dodik nešto pita – rekao je.

Delalić: SDA-ovac koji Aleksića naziva četnikom. Facebook

Dodik drži lekcije iz morala

Vijest o promjeni ulice Srđana Aleksića dočekana je s mnogo negodovanja. Među onima koji su osudili ovu navodnu promjenu naziva ulice bio je i čuveni bh. novinar Ivica Puljić.

- Navodno da Sarajevo ne želi imati ulicu Srđana Aleksića, a želi imati ulicu nazvanu po optuženiku za ratne zločine Mehmedu Alagiću. Bakir šuti, Željko šuti, Denis šuti. Dodik, hej ljudi Dodik, drži lekcije iz morala. I ne, Sarajevo više nije gdje je nekad bilo ... – napisao je Puljić.


Komentar Ive Puljića. Twitter

Iako vijest da je promijenjen naziv ulice Srđana Aleksića u Sarajevu očigledno nije tačna, istina je da pojedini bošnjački nacionalistički krugovi posljednjih mjeseci vode žestoku kampanju da se promijeni naziv ulice. Pored SDA-ovih općinskih vijećnika koji zahtijevaju tu promjenu, jedan od najupornijih zagovornika promjene naziva ulice je i bh. akademik Abdulah Sidran. On je pokojnog Aleksića, između ostalog, nazivao četničkim vojnikom, švercerom te nazive po njemu nazivao "sramotom".

- Ako ti je, pri pomenu Trebinja, prva asocijacija Srđan Aleksić, a ne 7.000 prognanih Trebinjaca, tvoj je mozak zapao u ropstvo! – poručivao je također Sidran.

Sidran: Smeta mu Srđan Aleksić. Facebook

Simbol ljudskosti

No, postavlja se pitanje kome smeta Srđan Aleksić i zašto?

Podsjetimo, Aleksić je nasmrt pretučen u januaru 1993. nakon što je pritrčao da zaštiti svog druga, Bošnjaka Alena Glavovića kojeg je grupa vojnika VRS napala na trebinjskoj pijaci. Četvorica vojnika su Aleksića pretukla kundacima pušaka. Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Tako je Aleksić danas postao u regionu naširoko prihvaćen simbol za hrabrost i ljudskost, čovjek koji je u vremenu zla svoj život žrtvovao da spasi osobu druge nacionalnosti koja je postala meta samo zbog svog imena i prezimena. To je, u konačnici, važan simbol za Bosnu i Hercegovinu kao multietničku zemlju koja nosi tešku ratnu prošlost - da su prijateljstvo i ljudskost nešto što mora prevazići naše međunacionalne razlike i podjele.

No, očigledno je da mnogi i u samom Sarajevu takvu zemlju i takav simbol ne žele. Ako ni jedan Srđan Aleksić nema mjesta u glavnom gradu BiH, onda se šalje jasna i nedvosmislena poruka da je Sarajevo grad u kojem uistinu nema mjesta ni za jednog Srbina koji nije bio direktno lojalan vladi u Sarajevu tokom rata, uključujući ni one koji su život položili braneći svoje prijatelja Bošnjake. Ako bi njihova vizija Sarajeva na kraju pobijedila, to bi bio definitivan znak da je sva priča o Sarajevu kao mogućem istinskom multietničkom centru koji ujedinjuje narode u BiH definitivno mrtva.


Dodik: Želi isto što i SDA. Twitter

Umjesto toga, Sarajevo bi bilo pretvoreno u jednu zatvorenu nacionalističku kasabu iz kojeg se protjeruje sve što nije „naše“, a Bosna i Hercegovina bi i definitivno bila podijeljena na tri međusobno zakrvljena, netolerantna, nacionalistička i konzervativna feuda.

A to je upravo ono što želi i Milorad Dodik, ali i mnogi članovi SDA. Dodiku ovakve stvari trebaju kako bi i definitivno potvrđivao svoju agendu da su Srbi nepoželjni u Sarajevu, a Bosna i Hercegovina teško moguća država. Mnogi SDA-ovci godinama čine sve da dokažu da je u pravu.

Srećom, u Sarajevu postoje mnoge snage koje neće dozvoliti da im grad u to pretvore i koje su odane vrijednostima multietničkog, otvorenog i tolerantnog društva. S te strane valja pohvaliti reakciju gradonačelnice Benjamine Karić koja je poručila: „Sarajevo ima i imat će ulicu Srđana Aleksića. Sarajevo je bilo, jeste i biće multetnički grad“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.