PREDSJEDNIK HDZ-A

Čović: Gospodin iz SDA evidentno blokira imenovanje rukovodstva FBiH

Valjda nećemo pasti pod utjecaj pisama, dovoljno smo izgubili vremena, rekao je Čović

Čović na današnjoj press konferenciji. M. Smajkić

Meliha Smajkic

20.2.2023

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović na današnjoj press konferenciji komentarisao je formiranje vlasti u Federaciji BiH.

Čović je ovom prilikom iznio nove optimistične rokove. Naveo je kako se u posljednja dva dana trebao napraviti dogovor, da je Lidija Brada predsjednica FBiH i da ima dva potpredsjednika.

- To je bio jedan ritual zadnjih 30 godina. S obzirom da jedan od gospode, predstavnik bošnjačkog naroda, izbjegava sastanke čitav iduće sedmice, mislim da će oni danas završiti posao i da će predstavnica hrvatskog naroda i predstavnik srpskog naroda usaglasiti da je Bradara predsjednica FBiH, a oni dopredsjednici i da će to uputiti u adekvatnu procedure - rekao je Čović.

Lider HDZ-a je naveo da će biti razvidno da gospodin iz SDA želi blokirati proces što je SDA radila u zadnje četiri godine iako su to željeli ispostaviti fakturu HDZ-u.

- Nadam se da ćemo imati jasnu situaciju s potpisanim dokumentom. Vjerujem da iz ovog tjedna nećemo izaći, a da nemamo predsjednicu FBiH i da idemo dalje u proces odnosno s prijedlogom za mandatara Vlade FBiH.

Valjda nećemo pasti pod utjecaj pisama, dovoljno smo izgubili vremena. Predsjednik SDP-a je odgovorio na pismo, ja neću jer je nepristojno i komentairat ga - poručio je Čović komentarišući pismo Refika Lende (SDA) koji je pozvao predsjednike SDA, SDP-a i HDZ-a da postignu politički dogovor.

Upitan šta će biti ukoliko se Lendo ni danas ne pojavi, Čović je odgovorio da će to značiti da treći put izbjegava sastanak i da onda dvoje treba potpisati i poslati prijedlog u parlamentarnu proceduru i da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH odlučiti.

Čović je ponovio i to kako visoki predstavnik ne treba donositi ikakve nove odluke u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Mislim da je Šmit uradio ono što je trebao uraditi i ne mislim da treba djelovati po pitaju Ustava FBiH, mislim da imamo sve riješeno - rekao je Čović.

Ponovio je da bi cijeli posao, imenovanje rukovodstva, izbor mandatara za sastav nove Vlade FBiH i imena novih ministara trebao biti završen do kraja ovog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.