ISTOČNA INTERKONEKCIJA

Ministar Staša Košarac za "Avaz": Ne želimo da blokiramo

Svaki put me Sarajevo iznenadi time što voli da prevede na svoj način određene političke poruke

Košarac: Nisam čovjek od blokada. E. Abaz

Nerma Ajnadžić

22.2.2023

Svaki put me Sarajevo na različite načine iznenadi time što voli da prevede na svoj način određene političke poruke. To bi isto bilo kao kada bih ja rekao da Sarajevo blokira sve.

Ovo je za „Avaz“ rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nakon što je ranije najavio da neće dati saglasnost na projekte FBiH ukoliko plinska “Nova istočna interkonekcija” ne bude uvrštena na dnevni red Vijeća ministara BiH, čija je sjednica zakazana za četvrtak.

Politika opstrukcije

- Mi ne želimo da blokiramo, naša politika nije blokada, već zagovaranje onih politika koje su značajne i važne za RS i FBiH. Iako vrlo jasno kažem da je značajno i važno da afirmišemo projekat “Nove istočne interkonekcije”. Transparentno smo na mnogim sastancima rekli da je to značajno i prioritetno infrastrukturno pitanje za RS - kazao je Košarac.

Dodao je da ovaj projekt za sve građane BiH ne znači samo ekonomsku stabilnost već i energetsku.

- Ovo pitanje je blokirano duži period, rekao bih, zbog političkih predrasuda. A isto tako treba potpuno legitimno i otvoreno reći da mi ne blokiramo “Južnu interkonekciju”, koja je značajna za FBiH. Najave govore da će se, kada je u pitanju “Istočna nova interkonekcija”, 25 posto bilansa te vrste energenta moći ustupiti FBiH. Znači, četvrtina - istakao je Košarac.

Smatra da u BiH postoji dovoljno mogućnosti da „afirmišemo vrijednosti jednih i drugih“.


- Mislim da je to politika koju treba zagovarati. Politika opstrukcije, devalviranje nečijeg ustavnog kapaciteta, po meni je nešto što treba biti daleko iza nas. Bili smo svjedoci takvih politika u kontinuitetu dok je u strukturi bila SDA, ali nije ništa uradila time što je opstruisala RS, ništa nije uradila za građane FBiH. I zašto se u kontinuitetu vrtimo ukrug? Potpuno otvoreno bih rekao da ja nisam čovjek blokada, ali jesam za zastupanje interesa RS u organima BiH - rekao je Košarac.

Neuspjeh Vijeća

Kazao je i kako se postavlja pitanje zašto ćemo proizvoditi krize.

- Zašto se ne razumijemo ili se malo razumijemo? Razumijem federalne strukture koje su danas u institucijama BiH gdje se one trebaju etablirati kod svog biračkog tijela. Razumijem da postoje i dalje radikalne opcije SDA koje brižljivo analiziraju to što radi današnja struktura predstavnika Federacije u institucijama BiH i ja razumijem da tu postoji borba za političke poene i potreba za etabliranjem, u ovom slučaju kod Bošnjaka. I to je legitimno. Ali nemojte da to koči važne projekte za razvoj i RS i BiH. Mnogi, konkretno u Sarajevu, jedva čekaju neuspjeh Savjeta ministara jer bi to bio uspjeh opozicije u Sarajevu - kazao je Košarac.

Izetbegović je regionalni problem

Ministar Košarac je rekao da vjeruje u političku snagu i orijentaciju strukture koja dolazi iz FBiH.

- Kao i njihovu potrebu da se etabliraju među biračima, da je to novi impuls i poruka da je to dobro za sve i mnogo jače nego put destrukcije i borba u jednom virtuelnom, političkom svijetu u radikalizaciji BiH čiji je promoter sigurno bio Bakir Izetbegović u nekom prošlom periodu. I često sam govorio da je on problem ne samo u BiH nego i regionalni problem. I danas to tvrdim. Vjerujem da treba prestati. I oni su vidjeli svoje greške, pa građani Federacije su vidjeli koje su sve greške tih politika - naglasio je Košarac.

Kompletan intervju pogledajte u videu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.