SARAJEVO

Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Zastupnici raspravljaju o povećanju plaća

Na dnevnom redu je i izmjena Zakona o zastavi kojom se neustavni termin "zajedničke institucije" mijenja u "institucije BiH"

Predstavnički dom PSBiH. Fena

S. S.

23.2.2023

Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će zastupnici razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Šerif Špago (SDA).

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma je jučer podržala principe predloženog zakona. Komisija je ovaj zakonski prijedlog razmatrala drugi put, jer Predstavnički dom državnog parlamenta, na sjednici krajem januara, nije prihvatio negativno mišljenje Komisije o predloženom zakonu te joj ga je vratio da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Upućen u redovnu proceduru

Predlagač navedenog zakona je u obrazloženju pojasnio da podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plaće budžetskim korisnicima.

- S obzirom na to da je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i plaćama, od najniže do najviše plate, te da je nacrtom zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu izvršen obračun plaća primjenom osnovice u visini od 630 KM, čime bi došlo do još većeg nesrazmjernog povećanja plaća za radna mjesta sa većim koeficijentima, podnosimo prijedlog ovog zakona kako bi se uravnotežile plaće budžetskim korisnicima - navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženog zakona.

Špago je jučer kazao da u zakonu ima određenih stvari koje bi možda trebali poboljšati, te da su zbog toga zakon uputili u redovnu proceduru.

Kaže da, iako nisu zvanične, ima primjedbi o granicama koeficijenata, “da li treba samo ograničiti rast plaća izabranim i imenovanim zvaničnicima”.

"Zajedničke institucije"

Predstavnički dom bi danas trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, koji je predložio zastupnik Denis Zvizdić (NiP), a koji predviđa da se riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je jučer utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe predloženog zakona. 

Podsjećamo,  Ustavni sud BiH je ranije termin "zajedničke institucije" proglasio neustavnim. 

Pred zastupnicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač također poslanik Denis Zvizdić.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila da je prijedlog ovog zakona usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, te će Predstavničkom domu dostaviti negativno mišljenje.

Predstavnički dom bi, osim navedenih zakonskih prijedloga, trebao razmatrati i više izvještaja iz svoje nadležnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.