OGORČENE SU

Majke Srebrenice pisale Kajganiću: Odbacili ste 30 prijava negiranja genocida

Mi ćemo istrajati u našoj borbi da zločinci budi procesuirani, poručili su iz Udruženja

Majke Srebrenice: S nevjericom smo pročitali Vaš komentar. Facebook / Fena

A. O.

24.2.2023

Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa zajedno sa Udruženjem žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo glavnog tužitelju Milenku Kajganiću, a povodom nereagovanja u vezi zakona o negiranju genocida.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

- Poštovani,

S nevjericom smo pročitali Vaš komentar o odbacivanju 30 prijava za negiranje genocida koje su podnijeli pojedinci i nevladine organizacije Tužilaštvu kojim Vi rukovodite.

Sugerisali ste Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH da se, zbog problema nedostatka sudske prakse u ovoj oblasti, centrima za edukaciju sudija i tužilaca u BiH omogući da u 2023. angažuju međunarodne eksperte kako bi radili na njihovoj edukciji.

Nemaju znanje 

Ukoliko Tužioci Vašeg i našeg BIH Tužilaštva nisu educirani u ovoj oblasti, odnosno ne znaju međunarodno pravo i sudsku praksu,u ovoj oblasti negiranja genocida,holokausta i drugih zločina protiv čovječnosti utvrđenim sudskim presudama, a što ste javno priznali postavlja se pitanje legitimiteta i legaliteta tužilačkih odluka Tužilaštva BiH o odbacivanju 30 prijava o negiranju genocida.

Znali ste da tužioci nemaju profesionalno znanje i praksu u ovoj oblasti i usudili ste se da odbacite zajedno sa Vašim tužiocima 30 prijava , a da prethodno niste zatražili pomoć međunarodne zajednice koja je sprovela i sprovodi reformu pravosuđa u BiH i koja obilno finansira upravo i Tužilaštvo BiH, posebno iz Evropskih fondova.

Tražimo od Vas , ali i od svih drugih domaćih i međunarodnih institucija i pokrenut ćemo proceduru do Ustavnog suda BiH, da se svih 30 odbačenih prijava ponovo stavi u proceduru odlučivanja u Vašem i našem Tužilaštvu. Pozvat ćemo sve prijavitelje, da u ovom trenutku, svoje odbačene prijave podnesu Federalnim nadležnim organima shodno članu 163, a u vezi sa članom 13 Krivičnog Zakona Federacije BiH i da svi prijavitelji u zakonskoj proceduri ospore sve odluke Tužilaštva BiH zbog navedene Vaše izjave o nekompetentnosti i needuciranosti vaših i naših tužilaca koji su donijeli navedene sporne odluke.

Ne želimo da vjerujemo da je Vaše javno obraćanje o odbacivanju 30 prijava tempirano u vremenu kada je Milorad Dodik jasno i glasno negirao presude MKSJ u pogledu opsade Sarajeva i presude MKSJ i Suda pravde u Den Hagu o počinjenom genocidu u Srebrenici.

Ne želimo da vjerujemo da ste javnim priznanjem da ne posjedujete adekvatno znanje o procesuiranju zločina negiranja odbacivanjem 30 prijava automatski zaustavili istrage protiv Milorada Dodika u vezi sa posljednjim negiranjem zločina u Sarajevu i Srebrenici.

Isto tako ne želimo da vjerujemo da ste javnim objavljivanjem odbacivanja 30 prijava željeli uticati na sve buduće podnosioce prijava da odustanu od prijava i da ih obeshrabrite nagovještavajući da će prijave biti odbačene jer Vi i Vaši Tužioci niste educirani i da ste zbog needuciranosti odbacili 30 prijava.

Također, ne želimo da vjerujemo da ste svjesno propustili zatražiti pomoć od Međunarodne Zajednice, EU i MICT-a kako biste nakon skoro dvije godine odbili 30 prijava i izjavili kako niste educirani i tako i formalno pravno i faktički Inckov Zakon stavili “van snage” i obeshrabrili žrtve.

Zakonska obaveza 

Ne želimo da vjerujemo da i Anex B Revidirane strategije koji je Vaša zakonska obaveza, a odnosi se na predmete A kategorije dostavljenih od MKSJ nisu prioritet zbog političkih i drugih razloga koji se već duže vrijeme javno iznose u javnosti.

S tim u vezi, nećemo odustati od saradnje sa Tužilaštvom BiH i sa Vama, jer su istina i pravda na našoj strani - strani žrtava.

Nastavit ćemo našu pravnu bitku da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi i da one koji negiraraju zločin i one koji štite zločince i negatore zločina stigne zaslužena kazna.

Istrajavanje u borbi 

Između zločinaca i negatora zločina nema razlike. I jedni i drugi su zločinci.

Kao i do sada stojimo Vam na raspolaganju za pomoć i asistenciju ukoliko smatrate da vam treba. Latinska poslovica kaže da neki zločinci mogu biti i ostati nekažnjeni, ali nikada ne smiju biti mirni i spokojni.

Mi ćemo istrajati u našoj borbi da zločinci budi procesuirani i da niko ne bude spokojan i miran zbog onog sto je uradio ili radi da zločince zaštiti od progona i negiranja zločina.

S poštovanjem - navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.