BANJA LUKA

Novinar saslušan u policiji: Odbio otkriti izvor pa dobio status osumnjičenog

Nikoli Morači izuzet mobilni telefon

Morača iznenađen postupanjem tužilaštva. Nezavisne novine

Z. K.

24.2.2023

Banjalučki novinar Nikola Morača saslušan je danas u policiji i oduzet mu je mobilni telefon zbog istrage u vezi sa informacijama koje je objavio u dnevnom listu "Blic" i portalu "Srpskainfo".

Kako je Morača potvrdio za Nezavisne, danas je pozvan na informativni razgovor u vezi sa informacijama koje je objavio radi hapšenja zbog silovanja u Banjoj Luci na koji se uredno odazvao.

Nakon što je odbio otkriti izvore informacija, dobio je status osumnjičenog za povredu tajnosti postupka odnosno da je otkrio detalje iz istrage u vezi tekstova te mu je izuzet mobilni telefon.

Morača, koji je dugogodišnji novinar kako kaže, iznenađen je postupanjem tužilaštva i policijskih službenika zbog oduzimanja mobilnog telefona.

U skladu sa novinarskim postulatima, svaki novinar dužan je da zaštiti izvor informacija i nije obavezan da ga otkriva i policija od novinara takve informacije nema pravo tražiti.

Morača je kategorično odbio otkriti svoje izvore te mu je telefon oduzet i deponovan. Istražioci su "povezivali" njegov tekst sa tekstovima drugih medija, kao i navode sa društvenih mreža što se njemu kao autoru teksta nikako ne može spočitavati.

Također saznaju Nezavisne da je policija danas saslušala i druge novinare ali oni nemaju statuse osumnjičenih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.