REAKCIJE

BH novinari: Hitno zaustaviti policijsko nasilje nad novinarima u Banjoj Luci

Morača je ispitivan u policiji i prisiljavan na otkrivanje izvora informacija suprotno zakonskim odredbama

Nikola Morača. Facebook

E. Ma.

25.2.2023

Upravni odbor Udruženja BH novinari hitno zahtjeva od Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva u tom gradu da obustave pravno i institucionalno nasilje nad Nikolom Moračom, novinarom lista EuroBlic i portala SrpskaInfo.

Morača je jučer ispitivan u policiji i prisiljavan na otkrivanje izvora informacija suprotno zakonskim odredbama i međunarodnim standardima zaštite slobode medija i izražavanja.

Nikola Morača je saslušan u Policijskoj upravi Banja Luka zbog autorskog teksta o silovanju osamnaestogodišnje djevojke za koje je osmnjičena jedna osoba. 

Ko je otkrio podatke

U prisustvu tužiteljice Goradane Mijatović, dežurni policijski inspektori su zahtjevali od novinara da otkrije ko mu je dao podake o osobi osumnjičenoj za silovanje, te mu oduzeli mobilni telefon iako za to nisu imali zakonit sudski nalog.

Istovremeno, inspektori i tužiteljica su, demostrirajući institucionalnu nadmoć i obrazlažući kako će biti zadržan najmanje pet sati u policiji, iskoristili nepovoljnu situaciju u kojoj se nalazio novinar i prisilili ga da potpiše kako "dobrovoljno" policiji ustupa vlastiti telefon.

Upravni odbor BH novinara je užasnut brutalnim postupanjem Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka prema novinaru Morači, uz korištenje institucionalne sile suprotne Ustavu i krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske, koji štite vrijednosti slobode izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija.

Postupanje osoba iz policije i tužilaštva u Banjoj Luci je, kako navode u saopćenju, eklatantan primjer kršenja medijskih sloboda i individualnih prava ne samo novinara Nikole Morače već još četvorice njegovih kolega: Siniše Trkulje, urednika EuroBlica, Borisa Lakića, urednika portala SrskaInfo, i Nebojše Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji su također jučer ispitivani u policiji.

- Ovo je još jedan, neprihvatljiv pokušaj gušenja medijskh sloboda u Republici Srpskoj kroz kriminaliziranje novinara i pripisivanje odgovornosti medijima samo zato što su pisali o navedenom slučaju i kritički propitivati efikasnost i (ne)profesionalnost postupanja nadležnih policijskih organa - piše u saopćenju BH novinara. 

Ne mogu oduzimati novinarski materijal

Članovi Upravnog odbora BH novinara su uvjereni kako tužiteljica Gordana Mijatović i dežurni policijski inspektori jako dobro znaju da se od novinara može tražiti otkrivanje izvora informacija samo u slučajevima saznanja o počinjenju krivičnog djela ubistva, te da se bez sudskog naloga ne mogu oduzimati novinarski materijali i oprema.

- Jučer su postupili suprotno zakonskim propisima i vlastitom znanju, samo da bi stvorili pogodno okruženje za buduće krivične progone novinara i medija u Republici Srpskoj koji kritički pišu o temama od javnog značaja, a koje odavno najavljuje Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta. U kontekstu navedenog, BH novinari i Linija za pomoć novinarima će pokrenuti pravne postupke za ispitivanje ponašanja odgovornih osoba Policijske uprave Banja Luka i Okružnog javnog tužilaštva, a sve sa ciljem zaštite slobode medija i sigurnosti novinara u Republici Srpskoj - navodi se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.