OPĆINA NOVO SARAJEVO

Dučić za "Avaz": Nabavljaju se kamere koje snimaju i zvuk, ali ne u koordinaciji s MUP-om KS

Vrijednost nabavke je milion i sto hiljada konvertibilnih maraka

Facebook

26.2.2023

Vijećnik Općinskog vijeća Novo Sarajevo Arslan Dučić rekao je za portal „Avaza“ da Općina Novo Sarajevo kreće u spornu nabavku kamera.

Kako nam je objasnio uslovi javnog poziva će pogodovati jednom ponuđaču, a osim toga sporno je i to što se nabavka ne vrši u koordinaciji s MUP-om KS, koji bi mogao vršiti nadzor te činjenica da, prema informacijama koje raspolaže, te kamere snimaju i zvuk.

Pogodovanje jednom ponuđaču

Vrijednost nabavke je milion i sto hiljada konvertibilnih maraka.

Dučić je rekao da će realizirati  javljanje putem društvenih mreža sa čovjekom koji je ekspert za kamere.

- On je ekspert za kamere, ima firmu i htio je biti jedan od ponuđača, da ponudi svoju cijenu, međutim bilo je nerealno očekivati od bilo koje druge firme u BiH da se prijavi na taj konkurs zato što su napravljene takve vrijednosti tih kamera i specifikacija da na njih može odgovoriti samo jedna firma. On garantuje da će biti samo jedan ponuđač u ovoj javnoj nabavci – kaže nam Dučić.

Vršenje nadzora

Jedna od stvari koja mu je simptomatična, dodaje, je snimanje zvuka.

- Kamere će pokrivati sljedeće lokacije: zgrade mjesnih zajednica, unutra i vani, Park-šume Hum, prostor kasarne Vinko Šamarlić i pothodnik u Hrasnom. Mi kao općina ne možemo da vršimo nadzor samih tih kamera jer kod nas niko od državnih službenika nije ovlašten da to radi, to bi mogao raditi samo MUP KS, međutim ovaj put nisu proveli tu javnu nabavku sa MUP-om, odnosno nisu nabavili kamere po zahtjevima MUP-a KS – naglašava Dučić.

Za komentar na ovu temu smo zvali i načelnika Općine Novo Sarajevo, Hasana Tanovića, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.