MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nešić komenitrao odluku Šmita: Za RS Zakon o nepokretnoj imovini je na snazi

Nešić tvrdi da visoki predstavnik u BiH nema potreban legitimitet da donosi takve odluke

Nešić: Ne znam u čije ime on radi. Printscreen

Z. K.

28.2.2023

Nenad Nešić ministar sigurnosti BiH komenitrao je odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana šmita (Christian Schmidt) kojom je suspendirana primjena spornog Zakona o nepokretnoj imovini RS.

Nešić tvrdi da Šmit nema legitimitet potreban da donosi takve odluke te da RS zaslužuje da se institucije tog entiteta poštuju.

- Za RS Zakon o nepokretnoj imovini je na snazi i po njemu treba da se radi. Ne može se više reći da Šmit samo osporava RS, kada smo vidjeli šta o njemu misli i njegova država, kao i Velika Britanija. Šmit je postao problem međunarodne zajednice, pa bi sada preko leđa RS da pegla svoje brljotine - smatra Nešić.

Državni ministar podsjeća kako je Narodna skupština RS-a ranije usvojila zaključke kojima ne prihvata odluke visokog predstavnika.

- Nikakav stranac za nas nikada neće biti iznad institucije Narodne skupštine, posebno ako je on ovdje bez jedinstvenog stava Vijeća za implementaciju mira i bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a. Ne znam u čije ime on radi i koga predstavlja, ali za ovo što radi nema legitimitet. Uostalom, sve njegove odluke su ovdje produkovale nove krize i jasno je da je riječ o nedobronamjernom čovjeku koji ovdje po nečijem nalogu unosi turbulencije - mišljenja je Nešić.

Smatra da je zanimljivo kako je Šmit producirao krizu u trenutku stišavanja političkih tenzija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.