TIHOMIR BRAJKOVIĆ

Divlji graditelj prijeti tužbama

Općina Centar mu nije izdala građevinsku dozvolu za gradnju nebodera od 22 sprata u centru Sarajeva.

Brajković: Nema dozvolu za gradnju nebodera. Avaz

A. Č.

11.3.2023

Kompanija „Palace Investments“, čiji je vlasnik „PET engineering“, a iza kojih stoji Tihomir Brajković, vlasnik „Tibre“, tužila je Općinu Centar i traži odštetu od 11,5 miliona KM s kamatama. Tužba je podignuta jer je blokirano izdavanje građevinske dozvole za gradnju nebodera od 22 sprata u centru Sarajeva.

Ponovni postupak

Iz Općine Centar, na upit „Avaza“, navode da je 29. marta 2018. godine općinski načelnik (Nedžad Ajnadžić, op. a), putem Službe za urbanizam i zaštitu okoliša ove općine, donio rješenje kojim se izdaje urbanistička saglasnost investitoru „Palace investments“ d.o.o. Sarajevo za izgradnju poslovnog objekta s 22 sprata „Marija Green Tower“ na Marindvoru u Sarajevu.

Prije te odluke donesena je odluka o korekciji plana u smislu povećanja spranosti, i to sa sedam spratova, kako je bilo predviđeno Regulacionim planom „Gradski centar Marindvor“, na 22 sprata.

U izvještaju ad hoc radnog tijela, formiranog prema odluci trenutnog načelnika Srđana Mandića, u pitanje je dovedena zakonitost odluke o korekciji plana.

FACEBOOK

Načelnik je, putem Službe za urbanizam i zaštitu okoliša općine Centar, donio zaključak kojim se prekida postupak pokrenut po zahtjevu „Palace Investmentsa“ za izdavanje odobrenja za građenje poslovnog objekta dok se kao prethodno pitanje ne okonča postupak utvrđivanja zakonitosti donesene odluke o korekciji Regulacionog plana „Marindvor“- poslovni objekt - građevinska parcela A3 - rečeno nam je iz Općine.

U februaru 2022. godine Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, postupajući po žalbi „Palace Investmentsa“, poništilo je zaključak općinskog načelnika od 14. decembra 2021. godine i predmet vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak.

Odbijen zahtjev

Potom je Mandić u junu 2022. godine donio rješenje kojim se odbija zahtjev „Palace Investmentsa“ za izgradnju poslovnog objekta, iz razloga što, uz zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje, nije dostavljena okolišna dozvola za izgradnju objekta u sklopu kojeg je planirana izgradnja podzemne garaže.

- Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je u avgustu 2022. donijelo rješenje kojim se poništava rješenje općinskog načelnika putem Službe za prostorno uređenje i investicije od 22. juna 2022. godine te je predmet vraćen prvostepenom organu na ponovni postupak - dodaju iz Općine.

Sporno je i to kako je Brajković došao do zemljišta na Marindvoru.

Na zastupničko pitanje Igora Stojanovića o prodaji nekretnina odgovorio je sada već bivši direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić. Među nabrojanim parcelama, spominje se upravo i ova na Marindvoru.

Hulusić: Bivši direktor zavoda. Avaz

- Ugovor o kupoprodaji broj OPU-IP 1053/2019 radi oblikovanja parcele A3 na Marindvoru, zaključen je s firmom „Palace Investments“ d.o.o. Sarajevo, potpisnik direktor Mirza Hulusić, površina parcele 1.539 kvadratnih metara, cijena 1.800 KM po kvadratu, prema Komisiji za procjenu vrijednosti općine Centar - naveo je Hulusić u odgovoru.

Zemljište je prodato bez licitacije i javnog poziva. Ukupna vrijednost prodatog zemljišta je skoro 2,8 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.