LIČNOST DANA

Tihomir Brajković: Urbicidaš Sarajeva

Njegova meta sada su postali i rijetki slobodni prostori u centru grada

Brajković: Osuđen za utaju poreza. Avaz

Piše: D. Hadžović

27.12.2022

Tihomir Brajković krenuo je u novi građevinski poduhvat. Firma u njegovom vlasništvu u samom centru Sarajeva krenula je "divlje" graditi neboder od 22 sprata. Inspekcija je u subotu zabranila izvođenje radova. Načelnik općine Centar Srđan Mandić oglasio se kazavši da izvođač nije imao sve potrebne saglasnosti, dok je Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, upozorio da je u užem centru Sarajeva dozvoljeno graditi objekte do šest spratova.

Uzimajući sve u obzir, krajnje je šokantna i uznemirujuća činjenica se Brajković sada okomio i na sami centar Sarajeva, da u njemu pravi grdosiju koja bi narušila ambijent centra glavnog grada. Ovaj poduzetnik godinama je simbol urbicida u Sarajevu i neprimjerene gradnje. Brajković je prethodnih godina u glavnom gradu BiH izgradio na hiljade stanova i poslovnih prostora. Njegove građevine postale su simbol nehumanog življenja i nakaženja grada te su nailazile na brojne osude struke.

Ipak, sve to nije omelo ovog poduzetnika iz Kiseljaka, koji je godinama neometano krčmio prostor u Sarajevu i pravio svoja rugla, a njegova meta sada su postali i rijetki slobodni prostori u centru grada.

Brajković je 2019. osuđen i na godinu zatvora i novčanu kaznu zbog utaje poreza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.