MUFTIJA TUZLANSKI

Vahid ef. Fazlović uputio ramazansku poruku: Ovo je mjesec blagoslovljenog vremena

Post odvaja dobro u vjerniku od svega lošeg i suvišnog, navika i postupaka kojih se treba oslobađati, kazao je

Vahid ef. Fazlović. A. Bešić

A. Bešić

22.3.2023

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović u povodu nastupajućih mubarek ramazanskih dana uputio je poruku vjernicima, ali i svim ljudima dobre volje.

- Ramazan je mjesec blagoslovljenog vremena. U njemu se vjerničke duše ispune blagošću koja se širi i dijeli u našim domovima i među ljudima. U našem jednogodišnjem vjerničkom hodu kroz život, ovo je gost kojeg s radošću iščekujemo. On je jasni putokaz. Ramazan je sama sušta vjernička radost, važan predah od svakodnevnih napora i borbi, te prilika da prikupimo novu snagu i spremno se suočimo s novim izazovima - kazao je ef. Fazlović.

Vrhunski ibadet

Istaknuo je da je milost u ramazanu jednaka prema svima, i prema siromašnom i bogatom, i prema slabom i jakom.

- Post u ramazanu je vrhunski ibadet, izraz duboke i nepatvorene predanosti Allahu Uzvišenom, vjerničkog uzdaha i skrušene dove. Post odvaja dobro u vjerniku od svega lošeg i suvišnog, navika i postupaka kojih se treba oslobađati. On učini da dobrota zasija u svoj svojoj punini. I drugi izrazi vjernikove predanosti Allahu, dželle šanuhu, u ovom mjesecu se na najljepši način upotpune. Zato u ramazanu mnogo učimo Kur'an, klanjamo teravih i druge namaze, sabiremo svoje materijalno stanje pa izdvajamo ono što nam je Uzvišeni naložio da izdvojimo... Naše porodice su na okupu. Naši safovi se poprave i učvrste. I iftarska, i sehurska, i ibadetska sofra više odišu našim zajedništvom, iskrenošću i bratstvom - poručio je tuzlanski muftija uz poziv da se još više okrenemo svojim najmilijima.

Srca puna ljubavi i samilosti

- Neka naša srca budu puna ljubavi, samilosti i dobrohotnosti prema njima. Posjećujmo ih, provodimo vrijeme s njima, poštujmo ih, naročito mlađi starije, sinovi i kćeri roditelje... Neka i naša rodbina, i prijatelji i komšije osjete da u našem govoru nema ružnih riječi, da je naše poštovanje prema njima i zajednici u kojoj živimo iskreno i duboko, da je naša spremnost na činjenje za dobrobit svih ljudi iskrena i velika - kazao je.

Ramazan, zaključio je muftija Fazlović, dolazi s posebnim i najvažnijim ponudama Božije milosti i oprosta. Zato, poručio je, neka ih naša srca i duše prihvate i neka se oplemene u ovim danima posebne vrijednosti.

Vahid ef. Fazlović. A. Bešić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.