FORMIRANJE VLASTI

Predsjednici FBiH danas dostavljaju imena ministara za novu Vladu

Koalicioni partneri smatraju da bi se sjednica Predstavničkog doma FBiH na kojoj bi se imenovala nova Vlada mogla održati 6. aprila

Lidija Bradara. Fena

A. O.

28.3.2023

Predsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Lidiji Bradari danas bi trebala biti dostavljena imena novih ministara u Vladi FBiH, nakon što su koalicioni partneri u Federaciji BiH, stranke Osmorke i HDZ prošle sedmice u Mostaru potpisali dva sporazuma.

Nakon što stranke partneri u vlasti u FBiH Bradari dostave imena kako bi ona mogla pristupiti imenovanju Vlade FBiH, novi sastav Vlade bi trebao biti poznat.

Bradara bi imenovanje trebala dostaviti potpredsjednicima Federacije BiH Igoru Stojanoviću i Refiku Lendi.

Sjednica Predstavničkog doma FBiH

Koalicioni partneri smatraju da bi se sjednica Predstavničkog doma FBiH na kojoj bi se imenovala nova Vlada mogla održati 6. aprila, iako je izvjesno da će imenovanje nove Vlade FBIH morati biti podržano novim odlukama visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christiana Schmidta).

Potpisan sporazum

Podsjećamo, lideri HDZ-a BiH i sedam stranaka okupljenih oko SDP-a BiH, Naroda i pravde te Naša stranka potpisali su u Mostaru sporazum o raspodjeli resora u Vladi Federacije BiH, a drugim su se sporazumom obavezali slijediti politiku Evropske unije i NATO-a u svrhu što brže integracije.

Stvoreni su preduslovi da predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara potpiše imenovanje nove Vlade kojoj bi na čelu bio Nermin Nikšić, koji je čelnik SDP-a BiH.

Inače, HDZ-u bi u novoj federalnoj Vladi dobio šest ministarstava, dok bi premijer FBiH trebao biti SDP-ov Nermin Nikšić, a ostala ministarstva pripasti strankama Trojke te NES-u i SBiH-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.