POTENCIJALNA MINISTRICA

Ko je Sanja Vlaisavljević: Tvrdila da su iz Sarajeva protjerani Djeda Mraz, svinjetina, rasvjeta...

Sanja Vlaisavljević, skrivajući se iza citiranja “dragog prijatelja”, nazvala je glavni grad BiH – “područjem džihada”

Avaz

Danijal  Hadzovic

29.3.2023

Javnost u FBiH, posebno Sarajevu, sablaznila je vijest da je HDZ za ministricu kulture i sporta u ovom entitetu odlučila imenovati Sanju Vlaisavljević.

Podsjetimo, riječ o osobi koja je godinama javnost sablažnjavala svojim mrzilačkim komentarima i lažima na račun glavnog grada BiH, ali i nebuloznim i polukomičnim pokušajima analiza društveno-političkih dešavanja.

Protjerivanje novogodišnjih obilježja

Tako je pred Novu 2022. godinu, Vlaisavljević postala hit u medijima tvrdnjom da su iz Sarajeva protjerani svinjetina, Djed Mraz i novogodišnja rasvjeta.

Skandalozni bljuvotni prilog RTRS-a naslova “Kakve poruke Sarajevo šalje protjerivanjem novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima?“, počeo je riječima:

“Dok se Federacijom BiH nezaustavljivo širi sarajevska pandemija protjerivanja novogodišnjih obilježja i hrišćanskih vjerskih simbola, jer nisu dio tradicije Bošnjaka – muslimana, sve češće na teritoriji Republike Srpske bilježimo ozbiljne provokacije tih istih poštovalaca samo vlastite vjerske tradicije i ratne prošlosti”, stoji na početku priloga RTRS-a, a onda se pojavila Vlaisavljević da pruži potvrdu ovim lažima i bljuvotinama Dodikovog propagandnog servisa.

- Dakle, ne postoji multietnički grad Sarajevo. Imate svinjetinu koja je protjerana iz Sarajeva, imate Djeda Mraza koji je protjeran, a sada imate i svjetlosnu rasvjetu… imate sve što je odraz multikulture, a da je protjerano iz Sarajeva - zaključila je Vlaisavljević.

Izgovorila je Vlaisavljević tada hladno laž u kamere, koje je kasnije pokušala pravdati tvrdnjom da su to bile, ustvari, „metafore“ i „hiperbole“.

Sanja Vlaisavljević: Spetljala se u vlastitim lažima. N1 screenshot

Nebulozno lupetanje

Tokom gostovanja na jednoj sarajevskoj televiziji, suočena sa fotkama i snimcima Djeda Mraza koji hoda centrom Sarajeva TE snimcima s Božićnog koncerta, Vlaisavljević je krenula mucati, crveniti se, nebulozno lupetati.

I nizu nebuloznih, često nepovezanih rečenica, Sanja Vlaisavljević je na očite dokaze da je lagala kazala da je riječ o Potemkinovim selima, a ne o stvarnosti.

“Vidim i ja čikce neke s kapama, nosim i ja kape pa budem Mrazica. Ali to nisu pravi Djeda Mrazevi”, rekla je ona.

Kad je riječ o svinjetini, Vlaisavljević je na kraju priznala da je se ima gdje kupiti u Sarajevu, što, prema njenom mišljenju, ipak ne popravlja stvari, jer je novi problem pronašla u njihovoj navodnoj pozicioniranosti u tržnim centrima.

- Evo, konkretan primjer. Odem u Bingo u samo u jednom malom uglu u ovitku imate svinjetinu. Pa gdje ja mogu naručiti prasiće. Šta vam to govori? Ovdje je problem ponude i potražnje, dakle nema potražnje. Svinjetina je indikator da nečega nema - rekla je ona.

Dakle, priznala je da svinjetine ipak ima, ali i to je nedovoljno, jer valjda očekuje i uslugu da joj neko okrene „prasića“ na ražnju nasred tržnog centra.

Upitana direktno da li su Djed Mraz i svinjetina protjerani iz Sarajeva, ona je kazala da u ‘najširem smislu jesu’ te dodala da je riječ ‘protjerana’ samo metafora i da to ne znači zaista protjerivanje.

Ovo dakako nije jedina neistinita i huškačka izjava Vlaisavljević na račun Sarajeva.

Smeta i dijaspora

Tako je svojevremeno na društvenim mrežama dijelila svoje oduševljenje restoranom „Kula“ u Istočnom Sarajevu, koje je i izazvano tim što tamo : „nema šiša, arapskih obitelji, čija djeca skaču po stolovima restorana u Alti i obližnjim mjestima, migranata koji bacaju smeće, dijaspore koja popravlja zube i čeka rodbinu da je pozove na ručak”.

Otkrila nam je tako Sanja da joj smetaju i arapski turisti, štaviše kompletne porodice, migranti, ali i dijaspora koja „popravlja zube i čeka rodbinu da je pozove na ručak”.

Smetaju joj i turisti, dijaspora, migranti. Facebook

Ksenofobija je kod nje, kako vidite, široka i ne poznaje državne, eventualno samo vjerske granice.

Ovo je samo dio njenih kontraverznih i huškačkih komentara na račun glavnog grada i njegovih stanovnika koji isijavaju iz većine njenih komentara. Tako je, nekoliko sati prije nego će hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkazati posjetu Bosni i Hercegovini zbog “sigurnosnih prijetnji”, Sanja Vlaisavljević, skrivajući se iza citiranja “dragog prijatelja”, nazvala glavni grad BiH – “područjem džihada”.

No, ko je uopće Sanja Vlaisavljević, koja bi trebala biti nova ministrica i odakle potječu tolike frustracije?

Sanja Vlaisavljević rodila se kao Sanja Hasanbegović i odrasla je u Sarajevu. Studirala je Pravni fakultet nekoliko godina, međutim neuspješno. Nikada ga nije završila. Potom je poželjela da bude glumica. Pokušala je upisati Akademiju scenskih umjetnosti, ali je odbijena zbog nedostatka talenta.

Nakon bezuspješnog studiranja prava, upisala je studij filozofije i sociogije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na ovom studiju upoznaje svog budućeg supruga, tada asistenta Ugu Vlaisavljevića i tada kreće njen karijerni uzlet.

Nedostatak talenta

Šira javnost ju je upoznala kao direktoricu Centra za kulturu dijaloga. Promovisana i obilato finansirana od međunarodnih organizacija, Vlaisavljević je u javnosti istupala kao dežurni borac za kulturu dijaloga i demokratske standarde. Ipak, njeni komični istupi, teatralnost u ponašanju i plitkoumne opservacije već u samim počecima su izazivali masovni podsmijeh u javnosti.

Raskoš svog intelekta, tačnije njegov nedostatak, Vlaisavljević je demonstrirala kada se u međuvremenu prebacila i u analitičke i kolumnističke vode. Njene „analize“ društveno-političkih dešavanja u zemlji godinama su u Sarajevu bile predmet ismijavanja, ne zato što se ljudima nije sviđala neugodna istina koju im je saopćavala, kako će ona to početi tumačiti, nego zato što su u kvalitativnom smislu bile opskurne.

Pokušala je, u međuvremenu, i da bude primljena kao profesorica na Univerzitetu u Sarajevu, međutim, ni to joj nije pošlo za rukom.

Ogorčena što nije priznata, pretvorila je frustraciju u neki svoj mali privatni rat protiv Sarajeva, svodeći je na priču svoje tobožnje ugroženosti od bošnjačkog nacionalizma (negdje usput mijenjajući i nacionalnost, kako bi se narativ mogao uklopiti), u ime koje je godinama širila najgore laži i klevete o Sarajevu, uz pljesak srpskih i hrvatskih nacionalističkih snaga.

Njeno imenovanje za ministricu prst je u oko Sarajevu i njegovim građanima, jer nakon što se krenulo naprijed sa smirivanjem tenzija i dogovorom o koaliciji, nominiranje jedne tako kontroverzne osobe za ministricu koja je na račun Sarajeva izrekla brojne uvrede, jeste direktno guranje prsta u oko sarajevskoj javnosti i otvoreno potkopavanje koalicionih partnera, jer optužbe da Dodiku i Čoviću popuštaju preko svake mjere podnošljivog i dostojanstvenog, s njom dodatno dobivaju na težini. A moglo se, vala, i bez nje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.