KOMPROMITIRANI KADAR

Kako je CIK razotkrio Kljaku: Na lokalnim izborima ukrao najmanje 1.580 glasova

To je udokumentovala Centralna izborna komisija nakon otvaranja samo 13 vreća, a da su otvorene i preostale vreće broj bi vjerovatno bio još veći

Anel Kljako. Facebook

29.3.2023

Narodni evropski savez je jučer predložio kompromitirajući kadar za ministra trgovine u Vladi Federacije BiH. Riječ je mostarskom kadru Anelu Kljaki, poznatom po brojnim aferama.

Iako su stranke Osmorke za vrijeme opozicionog djelovanja govorile da su ključne izmjene Izbornog zakona kojim bi se osigurao integritet izbornog procesa, čini se da svi u tim strankama nisu razmišljali tako.

Tako je NES nakon formiranja stranke kao „pojačanje“ predstavio Anela Kljaku, već poznatog po izbornoj krađi.

Anel Kljako, koji sam sebe naziva "mladim liderom", je na lokalnim izborima 2020. godine ukrao, kako je ustanovila Centralna izborna komisija, najmanje 1.580 glasova.

Broj je vjerovatno i veći

To je udokumentovala Centralna izborna komisija nakon otvaranja samo 13 vreća. Da su otvorene i preostale vreće broj bi vjerovatno bio još veći. Princip po kojem se radilo je da su nepostojeći glasovi dopisivani ili na biračkom mjestu ili u Gradskoj izbornoj komisiji.

Anel Kljako je krao od kolega od unutar svoje koalicije, a koju su činili SDA, SBB, DF, SBiH, BPS – S. H. i na taj način ovaj dan, s obzirom da je bila riječ o izborima nakon 12 godina, od praznika demokratije, pretvorio u još jednu farsu, gdje su mnogi poželjeli da do izbora nije došlo.

Upisani glasovi Kljaki u Gornjoj Drežnici. Screenshot

Jedan od primjera izborne pljačke desio na biračkom mjestu Gornja Drežnica, gdje je Anel Kljako prema lažnim podacima ostvario 247 glasova.

Ipak, Centralna izborna komisija je kasnije utvrdila da je imao samo 110 glasova.

Pravi glasovi Anela Kljake u Gornjoj Drežnici. Avaz

Još gora situacija bila je u biračkom mjestu Brankovac gdje je osvojio 38 glasova, a prevarama je ostvario još 201 glas. U Dračevicama Kljaki je dopisano 154 glasa.

I takva situacija je utvrđena na svih 13 biračkih mjesta na kojim je ponovljeno brojanje glasova.

Pismo Nikšića

Zbog toga je SBB, čiji je Kljako bio član, ekspresno ga izbacio iz stranke, a osim što ga je NES prigrlio u svoje okrilje, oni pored brojnih kadrova iz Krajine i Zeničko-dobojskog kantona u njemu vide nadu za budućnost.

Ipak, očigledno je da svi partneri unutar Osmorke ne žele ove kompromitirane kadrove, a o čemu svjedoči i pismo Nermina Nikšića predsjedniku NES-a Nerminu Ogreševiću, gdje navodi da bi njegov izbor kompromitirao novu Vladu, s obzirom da ga je CIK naveo kao jednu od osoba koja ja radila zloupotrebe prilikom provođenja izbornog procesa u Gradu Mostaru. 
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.